Chlorophytum | Graslelie | Spiderplant Verzorging

De Chlorophytum is een plant die -zoals bij zoveel plantsoorten het geval is - over een erg moeilijke naam beschikt. Daarom hebben de Nederlanders ervoor gekozen om de plant aan te duiden als graslelie, terwijl de bewoners van het Verenigd Koninkrijk ook wel reppen over de spiderplant. De Chlorophytum dankt deze naam aan zijn verstekelingen. Als de plant bij je in de woonkamer staat, lijkt net net alsof het een insectachtige is waarvan de poten over de rand van de bloempot vallen.

De Chlorophytum is een volwaardig lid van de Asparagaceae familie, die we in Nederland op zijn beurt dan weer kennen als de Aspergefamilie. Hoewel de plant regelmatig geposteerd staat in de Nederlandse vensterbanken, kent de plant met Afrika een heel ander continent als oorsprong. Zuid-Afrika is namelijk het land waarin de graslelie als eerste werd blootgesteld aan het menselijk oog. Wil je meer weten over deze aandoenlijke kamerplant? Regiobloemist vertelt je er graag meer over!

Graslelie bestellen
Chlorophytum Graslelie Spiderplant in pot
Chlorophytum Graslelie Spiderplant Kenmerken

Kenmerken

Planten hebben net zoals mensen innerlijke en uiterlijke kenmerken. Aangezien we de stelling ‘innerlijk straalt en uiterlijk bepaalt’ wel op planten durven toe te passen, beginnen we bij het voorkomen van de plant. De Chlorophytum beschikt over een wirwar aan zowel korte als lange bladeren. Ieder afzonderlijk blad beschikt meestal over witte uiteinden, maar het wil ook wel eens voorkomen dat alleen het middenrif blank is.

Kijken we naar de innerlijke kenmerken van de graslelie, dan vallen er eveneens een aantal dingen op. De graslelie is namelijk niet al te dorstig van zichzelf, waardoor het jou niet zal afstraffen als je ‘m eventjes vergeet. Wel doe je de plant een groot plezier door eens per maand wat extra voeding toe te dienen, zodat hij niet uithongert.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant oorsprong herkomst

Oorsprong / herkomst

Bij de introductie van de plant lieten we al even doorschemeren uit welk land de plant afkomstig is, namelijk Zuid-Afrika. Het land, dat in een ver verleden eigendom was van Nederland, kent de nodige tropische regenwouden die als erg aantrekkelijk worden bevonden door de graslelie. Doordat de plant niet bijster groot van stuk is, leeft de plant dicht bij de grond.

Naar verluidt kwamen de eerste graslelies in de 19e eeuw vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. Daarmee zijn de Nederlandse burgers al jaren trouw aan deze wonderschone kamerplant.

Standplaats en licht en warmte

Groeit een Chlorophytum in het wild, dan vangen de bladeren het zonlicht gedeeltelijk op. Doordat de plant een echte bodembedekker is, bereiken de zonnestralen de standplaats van de plant pas als allerlaatste. Door deze omstandigheden is de graslelie niet gewend aan direct zonlicht. Je doet er daarom ook niet verstandig aan om de plant ’s zomers pal in de zon te zetten, want dan is de kans groot dat je weinig van het gewas overhoudt.

Houd je voldoende ruimte tussen het raam en de plant, dan hoef je er niet bang voor te zijn dat je plant in rook opgaat. Meer en meer mensen kiezen ervoor om het gewas als hangplant te gebruiken.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant water geven

Water geven

Ben je uiteindelijk een trots graslelie bezitter, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je de waterrekening tijdig betaalt. De graslelie is namelijk dol op water. Niet geheel verwonderlijk als je bedenkt dat de plant regelmatig water toegediend krijgt in het tropisch regenwoud.

Wil je echt lang genieten van je spiderplant? Kieper een gieter dan minstens 2 tot 3 keer per week leeg over de aarde van de plant. Gun je de plant een extraatje, dan besproei je de bladeren eenmaal per week met een plantenspuit.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant verzorging

Verzorging

Ondanks dat de plant er dol op is om bevochtigd te worden, houdt de plant er niet van om een te grote lading in één keer te krijgen. Tijdens de verzorging van de plant doe je er dan ook goed aan om per plens water even te wachten, zodat het gewas de kans krijgt om het water op te nemen. Wist je trouwens dat de Chlorophytum over een soort opslagruimte beschikt? Indien je nalatig bent geweest wat betreft het geven van water, dan heeft de plant nog altijd reserves waar hij op kan teren.

Het regelmatig snoeien van de plant is een andere handeling die onderdeel is van de verzorging. Er zijn meerdere redenen waarom dit hoog op je prioriteitenlijstje moet staan. De gezondheid van de babyplantjes is hier het voornaamste voorbeeld van. In het begin zorgen ze voor verdere groei, maar later kun je er ten behoeve van de plant maar beter voor zorgen dat je ze weghaalt. En last but not least: je plant ziet er een stuk aantrekkelijker uit als je regelmatig de schaar ter hand neemt.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant Voeding

Voeding

Sommige planten zijn van zichzelf al redelijk duur in aanschaf en rekenen er ook op dat je ze iedere maand van extra voeding voorziet. Bij de graslelie ligt dit gelukkig anders, want dit gewas is erg snel tevreden. Maar om deze plant voor eens en altijd te vriend te houden, raadt Regiobloemist je wel aan om in het voorjaar je beste beentje voor te zetten.

Dit doe je door een bezoekje aan het tuincentrum te brengen en speciale plantenmest in huis te halen. Deze voeding heeft een vloeibare structuur. Let er wel op dat je de hoeveelheid binnen de perken houdt, want een overschot zal de graslelie niet goed doen. Wil je je in de safe zone begeven? Kies er in de lente dan voor om een keer per 2 à 3 weken de voeding toe te dienen. In de wintermaanden is dit niet nodig, want dan houdt de plant een winterslaap.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant bloeit de plant

Bloeit de plant?

Bloei wordt vaak gezien als iets heel moois bij planten. De vraag of de Chlorophytum bloeit, kunnen wij dan ook volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Je kunt dit proces gemakkelijk herkennen aan de veranderende kleur aan het uiteinde van het gewas. Er ontstaat dan namelijk een piepklein bloemetje, die witte bladeren heeft en een goudgele binnenkant.

Nadat de bloei tot een eind is gekomen, ontstaat er een zogenaamde kopstek. Deze moet je na verloop van tijd stekken.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant verpotten

Verpotten

Het verpotten van planten is onvermijdelijk als je er een lange tijd van wilt genieten. Doordat de planten steeds groter in omvang worden, komt er nu eenmaal een moment dat de wortels geen speelruimte meer hebben om verder te groeien. Je kunt de plant het beste ieder voorjaar verpotten, maar als je een jaartje overslaat is dat ook niet erg.

Kies je ervoor om het om de twee jaar te doen? Ter behoud van je plant adviseren we je wel om de plant te stekken. Dit doe je door een botte schaar te pakken en de babyplantjes zo dicht mogelijk bij het blad af te knippen.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant Ziektes

Ziektes

Helaas kan de Chlorophytum ook met leed te maken krijgen in de vorm van ziektes. De ziekte die verreweg het meest bekend is, is dopluizen. Het vervelende aan dopluizen is dat ze niet in één gedeelte van de plant gaan zitten, maar zich van top tot teen verspreiden. De makkelijkste manier om af te komen van ziektes, is door een beroep te doen op stromend water.

Met water kun je de hardnekkige beestjes verwijderen, zonder al te veel schade toe te brengen aan de plant zelf. Wil je liever gif gebruiken? Dat kan ook, maar pas wel op met de hoeveelheid. Een overschot kan alsnog de dood van je plant betekenen.

Chlorophytum Graslelie Spiderplant Giftig

Is de plant giftig?

Dat de Chlorophytum ziek kan worden, dat is geen prettige wetenschap. Maar wat je gerust moet stellen, is het gegeven dat de plant voor jou als mens onschadelijk is. Tegenwoordig zijn er een boel kamerplanten in omloop die schade kunnen toebrengen aan de mens, maar dat is niet het geval bij de graslelie. Je huisdier hoeft evenmin te vrezen, want de bladeren brengen geen schade toe aan huisdieren.

Ongedierte

Keukens en woonkamers die slecht onderhouden worden, nodigen ongedierte uit om toe te slaan. In feite gaat dat er niet anders aan toe bij planten. Als je ze namelijk slecht onderhoudt, is het een kwestie van tijd tot de ongewenste inwoners hun weg vinden naar de Chlorophytum. Je voorkomt ongedierte met name door de bladeren van de plant goed nat te houden. Besprenkel de bladeren zo nu en dan met water en je bent er eigenlijk al.

Overig

Chlorophytum is een Grieks woord dat uit twee delen bestaat. ‘Chloro’ betekent vrij vertaald ‘groen’, terwijl ‘phyton’ staat voor plant.

Veelgestelde vragen

In hoeverre is de Chlorophytum een luchtzuiverende plant?

De graslelie is behoorlijk luchtzuiverend. Dit komt omdat de bladeren erg veel CO2 opnemen.

Wat betekent Chlorophytum?

Chlorophytum is een Grieks woord dat uit twee delen bestaat. ‘Chloro’ betekent vrij vertaald ‘groen’, terwijl ‘phyton’ staat voor plant.

In hoeverre is de luchtvochtigheid van belang bij de graslelie?

De luchtvochtigheid moet goed op orde zijn in huis. Een te droge leefomgeving zal zorgen voor bruine bladeren zorgen en dit komt de gezondheid van de plant niet ten goede.