Aloë Vera plant verzorging

De Aloë Vera, die voluit ook wel de Aloë Vera plant genoemd wordt, is met name bekend om zijn helende karakter. Het sap van deze plant wordt namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt. Fabrikanten van ijsthee verwerken het abstract steeds vaker in hun frisdranken, terwijl er ook gel van wordt gemaakt die de verbrande huid na het zonnen minder pijnlijk maakt.

De Aloë Vera is onderdeel van de Asphodelaceae familie, dat Latijn is voor Affodilfamilie. De plant werd voor het eerst ontdekt op het Arabisch schiereiland, het gedeelte van Azië waartoe onder andere Saudi-Arabië, Oman en Yemen behoren. De plant wordt ook wel de ‘hitteplant’ of ‘wonderplant’ genoemd, aangezien de plant een zeer warm leefklimaat kent en net zoals de cactus lange tijd kan overleven zonder beregend te worden.

Aloë Vera plant bestellen
Aloë Vera plant in pot
Aloë Vera plant kenmerken

Kenmerken

De Aloë Vera beschikt over een aantal uiterlijke kenmerken waaruit u kunt opmaken dat het deze plantsoort betreft. De Aloë Vera vertoont wel wat gelijkenissen met de cactus. Beide plantsoorten hebben groene bladeren, die voorzien zijn van scherpe punten. Desondanks zijn er een aantal essentiële verschillen te noemen.

Cactussen hebben meer stekels, terwijl de bladeren van de Aloë Vera plant meer uitstulpingen zijn. Daarnaast bestaat de cactus vaak uit een ‘stam’, van waaruit de vertakkingen uitgroeien tot nieuwe componenten. Bij de Aloë Vera plant groeien de stengels meer vanuit de wortels en ontstaan er meer langwerpige bladeren, in plaats van ‘hompjes’.

Aloë Vera plant oorsprong en herkomst

Oorsprong / herkomst

Arabië wordt door velen gezien als de ‘vindplaats’ van de Aloë Vera plant, die maar liefst 300 soorten kent. Onderzoek heeft uitgewezen dat de plant zo rond vier- tot zesduizend jaar voor Christus al gebruikt werd, wat dit tot een erg oude plantsoort maakt. Tegenwoordig komt de plant ook veelvuldig voor op andere plekken in de wereld. In Barbados, een land dat zich te midden van het Caribisch zeegebied bevindt, zijn de nodige ‘farms’. Maar ook op Indonesië en de Canarische Eilanden doen inwoners graag een beroep op deze plant.

Aloë Vera plant standplaats, licht en warmte

Standplaats, licht en warmte

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat een plantsoort met de bijnaam ‘hitteplant’ van zonlicht houdt. Wil je het bezit van deze plant niet beperken tot één jaar, dan doe je er ook verstandig aan om de plant op een plek te zetten waar de nodige zonnestralen zijn. Een vensterbank leent zich hier uitstekend voor, maar ook een loggia of serre zijn uitermate geschikte opties. De Regiobloemist verkoopt deze plant als kamerplant, maar ’s zomers kun je er ook voor kiezen om het gewas buitenshuis neer te zetten. Licht en warmte gegarandeerd!

Aloë Vera water geven

Water geven

Planten en bloemen water geven: het is één van die huishoudelijke taken die door menigeen nog weleens vergeten wordt. Gelukkig is de Aloë Vera een makkelijke kamerplant en gedijt hij beter bij te weinig water dan te veel water. Een ideale plant voor de ‘luie’ plantenliefhebber dus. De reden dat deze plant niet vaak besprenkeld hoeft te worden, is het feit dat dit een succulent is. Een succulent is een plant die het water opslaat in de bladeren en hier geruime tijd een beroep op kan doen. 

Helemaal geen water geven is evenmin goed. Je doet er dan ook verstandig aan om de plant zo nu en dan een drupje water te geven. Voelen de bladeren droog aan? Geef de Aloë Vera dan een flinke teug, zonder dat de ondergrond onder water komt te staan.

Aloë Vera plant verzorging

Verzorging

Hoewel de Aloë Vera een geringe behoefte aan water heeft, betekent dit niet dat de plant volledig zonder verzorging kan. Hieronder hebben we twee korte tips beschreven, die jou zullen helpen bij de verzorging van de plant.

Ontdoe de planten van bladeren. Tenminste, als de bladeren bruin en zacht worden. Dit duidt namelijk op een overschot aan water, iets waar de plant niet zo goed tegen kan. Het mooie aan deze plantsoort, is het feit dat de plant al heel snel nieuwe bladeren aanmaakt na het snoeien. Zo hoef je niet lang te wachten totdat de Aloë Vera weer in natuurlijke staat is.

Stek je plant. Aloë Vera zijn niet de goedkoopste planten die er bestaan. Dit heeft deels te maken met het feit dat de planten van ver komen. Aangezien de plant bij slechte verzorging dood kan gaan, doe je er goed aan om nieuwe planten te laten groeien door middel van stekken. Dit doe je door een klein deel van de moederplant af te snijden met een minuscuul mesje, de stek 4 laten drogen in een theedoek of keukenpapier en ‘m te laten vermeerderen door het te verpotten in nieuwe ondergrond.

Voeding

Eerder lieten we al even doorschemeren dat de plant uitstekend zonder water kan. Hetzelfde geldt voor voedsel! Op de plek waar de Aloë Vera oorspronkelijk leeft, zijn maar weinig voedingsstoffen omhanden. De plant heeft dus weinig nodig om een lang leven tegemoet te zien. Vind je je plant ietwat te klein en zie je graag dat het groeiproces wat sneller verloopt? Dan kun je er altijd voor kiezen om wat extra plantenvoeding toe te dienen. Hiervoor kun je gewoon een beroep doen op de voeding die men ook gebruikt bij cactussen.

Bloeiende Aloë Vera

Bloeit de plant?

Zou je deze vraag heel letterlijk nemen, dan zou het antwoord hierop ‘ja’ zijn. Echter is er wel een ‘maar’. De plant bloeit in zijn natuurlijke habitat zo’n drie maanden per jaar. Fungeert de Aloë Vera als kamerplant, dan zal er nauwelijks sprake van bloei zijn. Mocht dit toch het geval zijn, dan kun je dit proces op een bepaalde manier herkennen. Vanuit het ‘hart’ van de plant zal in zo’n geval een rode of gele groeien.

Aloë Vera verpotten

Verpotten

Bij verpotten verwacht je eigenlijk al gauw dat je de pot van de plant vervangt voor een ander exemplaar. Normaal is dat ook zo, maar bij een Aloë Vera plant hoeft dit niet. De plant houdt er namelijk niet van om van thuisbasis te wisselen en blijft liever op de plek waar hij is. Waar de plant wel waarde aan hecht, is een nieuwe ondergrond. Het is dan ook van belang om de potgrond iedere twee jaar te verversen, om het leven zo blijvend te stimuleren.

Aloë Vera ziektes

Ziektes

Ziektes komen helaas ook voor bij de Aloë Vera plant, al is de plant hier minder gevoelig voor dan het gemiddelde. De ziekte die hierbij het vaakst voorkomt, is wortelrot. Wortelrot kun je op eenvoudige wijze herkennen. Hiervoor dien je de plant eerst uit de pot halen. Vervolgens controleer je de sterkte van de wortels. De sterke kun je gewoon laten zitten, maar de zwakkere dien je weg te snijden met een mes. Hoe minder zwakke wortels, des te groter de overlevingskans!

Aloë Vera licht giftig

Is de plant giftig?

De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt. Zodra je de gel uitsmeert over je huid, ervaar je direct de koelende werking van het goedje. Daarnaast zijn er ook steeds meer frisdranken beschikbaar waarin Aloë Vera verwerkt is. Dit zou een gunstige werking hebben op de gezondheid, doordat het product boordevol vitamines bevat. 

Ondanks dat mensen het sap dus wel tot zich nemen of op hun huid smeren, kunnen katten hier minder goed tegen. Overgeven en diarree kunnen hier uitwerkingen van zijn.

Aloë Vera plant ongedierte

Ongedierte

Eerder vertelden we al dat de Aloë Vera plant niet bijster gevoelig is voor ziektes. Ook ongedierte komt niet bijster vaak voor bij deze plantsoort. Desondanks zijn er een aantal insecten die alsnog een thuis zoeken in de plant, namelijk wolluizen en schildluizen. Echter moeten de omstandigheden dan wel gunstig voor ze zijn, want deze beestjes vinden met name kou heel prettig. Staat jouw plant doorgaans buitenshuis, dan doe je er verstandig aan om de plant in de wintermaanden naar binnen te verplaatsen.

Aloë Vera plant subsoorten

Subsoorten van de Aloë Vera

Aloë Vera is een soort van de Aloë, een succulent die weer valt onder te brengen bij de Agavaceae familie. Overal ter wereld zijn er honderden varianten van de Aloë, waarvan Aloë Vera verreweg de meest bekende is. De Aloe Vaombe, Aloe Zakamisyi en Aloe Plicatilis is slechts een greep uit de talrijke varianten die er bestaan.

Waar kan ik een Aloë Vera kopen?

Bij Regiobloemist kunt je online een Aloe Vera plant kopen. Het zijn mooie losse planten in diverse potten of onderdeel van een goedkoper plantenpakket met een Aloe Vera opgenomen. Een Aloe Vera is een leuke plant om cadeau te geven bij een verhuizing.

Veelgestelde vragen

Welke functies heeft het sap van de Aloë Vera nog meer?

Naast het helen van brandwonden, bekleedt het sap van de Aloë Vera ook nog een aantal andere functies. Het sap heeft een positieve uitwerking op een slechte adem, haargroei en rimpels. De Aloë Vera is dus zoveel meer dan een kamerplant.

Hoe oud kan de Aloë Vera plant worden?

De Aloë Vera heeft weinig voeding en water nodig, waardoor het gewas erg lang kan leven. Bij goede verzorging kan het maar zo zijn dat de plant de tien jaar aantikt.

Wat is de ideale temperatuur voor mijn Aloë Vera?

De plant houdt niet van lage temperaturen. Daarom doe je er verstandig aan om de plant niet in een ruimte te zetten waar het kouder is dan 7 graden celsius.

Hoe kan ik een Aloë Vera kopen?

Bij Regiobloemist kunt je een Aloe Vera plant kopen.