Freesia

De freesia wordt in de volksmond ook wel Kaaps lelietje-van-dalen genoemd naar de ontdekkingsplaats van de plant in de Zuid-Afrikaanse Kaapkolonie. De plant heeft een lange steel waar meerdere bloemen uitgroeien. De bloemen groeien langs een zogenoemde ‘kam’ netjes achter elkaar waardoor de plant een compacte en langwerpige uitstraling heeft. Als snijbloem is de freesia mateloos populair en terug te vinden in de mooiste plukboeketten. Meer over deze bloem leest u hier.

Freesia Bloem
Freesia Boeket

Korte samenvatting

Wist u dat de freesia naast een geschikte snijbloem ook prima bij u in de tuin kan staan? De plant valt onder de bol- en knolgewassen en kan een hoogte bereiken tot wel 50 à 60 centimeter. De bloemen van de freesia variëren van geel of roze tot wit en violet blauw. Helaas is de plant niet winterhard, maar door de bollen ‘s winters goed te beschermen kunt u het volgende jaar weer volop genieten van deze prachtige plant.

Geschiedenis

Aan het einde van de negentiende eeuw werd de freesia ontdekt door de botanicus Ecklon in de Kaapkolonie in Zuid-Afrika. De botanicus vernoemde de plant naar een bevriende Duitse medicus, Friedrich Freese. Inmiddels is zowel de naam freesia als Kaaps lelietje-van-dalen behoorlijk ingeburgerd en is de bloem terug te vinden in menig bruidsboeket of plukboeket. Dankzij de sierlijke kamvormige groeiwijze van de bloemen en de frisse kleuren is de freesia een aangename toevoeging aan uw tuin of huiskamer.

Oorsprong

De freesia komt van oorsprong uit de Kaapkolonie in Zuid-Afrika en andere gebieden in Afrika zoals Kenia en behoort tot de lissenfamilie. Kort na de ontdekking van de plant werden de eerste kweekactiviteiten opgestart in verschillende Europese landen. Er zijn verschillende soorten van de freesia bekend en deze worden gecategoriseerd als enkelbloemig, semi-dubbelbloemig en dubbelbloemig. Inmiddels wordt de freesia volop gekweekt, ook in Nederland.

Symbolische / kleuren betekenis

De freesia staat symbool voor onschuld. Ook wordt de bloem vaak in verband gebracht met het zevende huwelijksjaar. In dit jaar kan de twijfel intreden. Een fresia benadrukt op dat moment nog eens de onschuld van de liefde. Zowel in bruidsboeketten als zeven jaar daarna zijn de freesia’s dus erg populair.

Freesia herkenning

Hoe herken je de freesia?

De freesia is te herkennen aan de lange stelen en bijzondere bloeiwijze. De bloemen van de fresia groeien vanuit een kam achter elkaar aan de steel. Het langwerpige karakter van de plant is ook in de bladeren terug te zien. De lancetvormige bladeren kunnen 15 centimeter lang worden en komen uit het midden van de plan omhoog. De totale hoogte van de plant is 50 à 60 centimeter. Verschillende soorten freesia’s hebben ook uiteenlopende bloemsoorten in diverse kleuren. De bloeiwijze is echter vrijwel altijd gelijk.

Freesia verzorging onderhouden

Verzorging / onderhouden

Het mooie van de freesia is dat de bloem zelfs in de vaas nog door blijft groeien. Voorzie de bloemen van snijbloemenvoedsel in het water en zorg ervoor dat u het water in de vaas tijdig aanvult. Wanneer u de freesia als tuinplant houdt, is goede verzorging essentieel. Geef de plant voldoende water en zorg hierbij dat u de grond rondom de plant water geeft, niet de plant zelf. Nadat de plant uitgebloeid is zullen de bladeren doorgroeien. U hoeft deze niet te snoeien.

Inmiddels kan de freesia zelfs als kamerplant worden gehouden. De ‘feelgood fresia’ werd in 2014 geïntroduceerd als kamerplant met stressverlagende werking. Het stofje linalool in de plant zorgt voor een verbeterde gemoedstoestand en minder stress.

Soorten

Er zijn diverse soorten freesia’s verkrijgbaar en ieder hebben ze een uniek karakter. De freesia laxa, ook wel schijnfreesia genoemd, staat bekend om de kleine rode bloempjes die aan de dunne stengels van de plant groeien. Deze soort is zeer geschikt als plant in borders. De freesia laxa kan namelijk zichzelf eenvoudig vermeerderen waardoor u een mooi verwilderingseffect krijgt in uw tuin. De freesia refracta is de meeste bekende soort en de meeste cultivars komen dan ook voort uit deze bloem. De verschillende soorten hebben uiteenlopende kenmerken waarbij met name de bloemkleur verschilt.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De freesia is natuurlijk prachtig als snijbloem, maar ook als tuinplant is deze soort zeer geschikt. De plant is een mooie blikvanger in uw tuin en kan zowel in de volle grond als in kuip of pot worden behouden. Creëer bijvoorbeeld een mooi geheel met andere bolgewassen in een kuip of maak een sierlijke border met mooie kleuren. De freesia is helaas niet winterhard. U zult de plant daarom moeten helpen overwinteren. Gelukkig zijn de knollen eenvoudig uit de grond te verwijderen waardoor u de plant kunt overhouden om in het voorjaar weer opnieuw aan te planten.

Freesia Bloeitijd seizoen

Bloeitijd / seizoen

De bloeitijd van de freesia is van juni tot augustus. Gedurende deze drie maanden kunt u volop genieten van de mooie volle stelen met prachtige bloemen. Zolang u de plant voldoende water geeft en deze redelijk beschut staat kan de plant optimaal groeien en bloeien.

Freesia Standplaats zon schaduw

Standplaats zon / schaduw

Freesia’s staan graag in de volle zon. Een plek in uw tuin waar de zon de hele dag schijnt is dan ook sterk aan te raden. Op die manier krijgt de plant voldoende licht om veel en grote bloemen voort te brengen. Ook de kleur van de stelen heeft baat bij voldoende zonlicht; dit zorgt voor een mooie heldere kleur groen die echt opvalt in uw tuin.

Bollen planten

Wilt u de freesia in uw tuin planten? Kies dan voor stevige, grote knollen. Wanneer de knollen zacht aanvoelen kan dit wijzen op rotting. Wanneer u kiest voor een grote knol vergroot u de kans op een stevige plant met grote bloemen. Voordat u de knollen plant is het aan te raden om ze enige weken op kamertemperatuur te bewaren. Op die manier bereidt u ze voor op een goed bloeiseizoen. Vervolgens kunt u de knollen van maart tot mei op een zonnige plek in uw tuin planten. Plant de bollen met het puntige uiteinde naar boven in een gat van 5 centimeter diep. De plantafstand waar u rekening mee moet houden is ongeveer 8 centimeter.

Snoeien

U hoeft de freesia niet veel te snoeien. Het blad dat na de bloeitijd nog aan de plant zit heeft een functie en dient daarom ook te blijven zitten. Nadat ook dit blad geel wordt zal de plant zich terugtrekken in kiemrust. Op dat moment kunt u de bladeren verwijderen en de bol opgraven om te overwinteren. De bladeren die na de bloeitijd nog blijven staan zorgen voor extra energie in de knol van de plant om de winter goed door te kunnen komen. Het is daarom belangrijk dat u deze laat zitten totdat ze geel worden.

Vermeerderen

Nadat de freesia tot bloei is gekomen is het mogelijk om met behulp van de stelen nieuwe planten te kweken. Wanneer u de plant opgraaft zullen er waarschijnlijk zogenoemde zijknolletjes zijn ontstaan naast de moederbol. Verwijder de zijknolletjes voorzichtig, verwijder eventuele velletjes en plant ze in een pot. Vervolgens dienen de knolletjes gedurende drie tot vier maanden in een ruimte met een temperatuur van 28-30 °C gehouden te worden om de groei te stimuleren. Daarna kunt u de bollen weer planten op een plek naar keuze.

Enkele freesia soorten vermeerderen ook uit zichzelf, zoals de freesia laxa. Dit zorgt voor een mooi verwijderingsproces in uw tuin. Indien u houdt van dit type wildgroei is dit een zeer geschikte borderplant.

Stekken

De freesia is een knolgewas waardoor de plant enkel vermeerderd kan worden door de zijknollen van de moederknol te scheiden en zelf groter te kweken. Op die manier kunt u relatief gemakkelijk nieuwe freesiabollen kweken die u vervolgens weer in uw tuin kunt planten.

Drogen

Het drogen van de freesia kunt u het beste doen met droogmiddel. Dit droogmiddel neemt het vocht in de plant razendsnel op waardoor de bloemen mooi blijven en de vorm van de plant intact blijft. Het drogen van de freesia is een tijdrovend proces maar geeft wel bijzonder mooi resultaat. U kunt de verse bloemen met het droogmiddel in een luchtdichte doos bewaren. Zodra de bloemen gedroogd zijn dienen ze te worden ingesmeerd met silicagel. Dit zorgt voor optimaal behoud van de schoonheid van de bloemen. Vervolgens worden de bloemen opnieuw in de luchtdichte doos geplaatst totdat de bloemblaadjes als papier aanvoelen. Nu heeft u prachtige freesia droogbloemen die fantastisch staan in uw interieur.

Veredelen

Freesia’s zijn populaire bloemen onder veredelaars. De veredelingsactiviteiten hebben inmiddels dan ook geleid tot een zeer groot aantal freesia-soorten. Bij de veredeling van de freesia wordt gelet op voordelen voor zowel de teler en verkoop als de consument. Denk bijvoorbeeld aan groei, kleur, levensduur op vaas en meer.

Freesia bewaren

Overhouden / bewaren

De freesia is niet winterhard en dient daarom beschermd te worden tegen de kou. Graaf de knollen op voordat de eerste nachtvorst zich aandient en laat ze op een droge en koele plek overwinteren. Vervolgens kunt u de knollen in het voorjaar laten wennen aan hogere temperaturen door ze nog even op een warme plek te bewaren waarna ze weer de grond in kunnen. Op die manier geniet u nog een zomer lang van de mooiste bloemen.

Boeket met freesia

Favoriete boeketten voorzien van de freesia

De freesia is een zeer populaire bloem in bruidsboeketten. Met name de witte en roze varianten komen volop tot hun recht in deze boeketten en vormen met hun langwerpige uitstraling een fijne afwisseling op kleinere en compacte bloemen. Ook in plukboeketten is de lange freesia een graag geziene toevoeging. U kunt dus alle kanten op met de freesia als snijbloem. Een hele bos freesia’s is bovendien ook een fantastisch cadeau. Waar u ook naar op zoek bent, met een freesia zit u altijd goed.

Veelgestelde vragen

Is de freesia alleen geschikt als snijbloem of ook als tuinplant?

De freesia is bekend om z’n prachtige kleuren en daarmee een mooie toevoeging aan ieder boeket. Als snijbloem is de freesia dan ook het meest bekend. Toch zijn er varianten die ook als tuinplant gehouden kunnen worden. Het knolgewas is relatief eenvoudig in het onderhoud en dient enkel opgegraven te worden om te overwinteren op een koele en droge plek die vrij is van vorst.

Wat is de oorsprong van de freesia?

Van oorsprong komt de freesia uit de Kaapkolonie in Zuid-Afrika. Maar ook in andere delen van Afrika groeit de freesia in het wild. Na de ontdekking van de plant werden kweekactiviteiten rondom de plant al gauw een lonende bezigheid en ontstonden en tal van nieuwe soorten en varianten in de mooiste kleuren.

Is de freesia winterhard?

De freesia is van oorsprong gewend aan een warm klimaat. De plant is dan ook niet winterhard. U kunt de bollen van de freesia opgraven en laten overwinteren op een droge en koele plek om ze vervolgens in het voorjaar opnieuw in de grond te zetten. Zo kunt u de volgende zomer weer genieten van mooie bloemen!