Alocasia (Olifantsoor)

De Alocasia is een plant die in de volksmond ook wel bekendstaat als de olifantsoor. Dit komt omdat de bladeren van de Alocasia wel wat weg hebben van de oorschelpen van de reusachtige beesten die Afrika en Azië als territorium kennen. De kamerplant kent zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, waar maar liefst 70 verschillende soorten groeien. Voorbeelden hiervan zijn de Alocasia Macrorrhizos en Alocasia Wentii.

Verreweg de meest bekende plant is de Alocasia Zebrina, het type dat het meest verkocht wordt in Nederland. De olifantsoor is een telg van de aronskelkfamilie, een familie die bekend is om zijn manier van bloeien.

Olifantsoor bestellen
Alocasia Olifantsoor plant in pot
Kenmerken van een Alocasia Olifantsoor

Kenmerken

Zoals bij iedere plant het geval is, beschikt ook de Alocasia over een aantal kenmerken die erg specifiek gericht zijn op deze kamerplant. Het leuke aan deze plant is dat hij over enkele karakteristieken beschikt. De plant is namelijk in staat om te communiceren. Als de plant ‘dorst’ heeft, geeft hij dit te kennen. Dit doet hij door zijn bladeren enigszins te laten ‘hangen’. Te veel water is evenmin goed, want daar begint de olifantsoor van te zweten. Wat dat betreft vertoont de plant wel wat trekjes van de mens. In sommige gevallen kunnen de planten wel 1,5 meter hoog worden en op sommige continenten gebruiken inwoners van het bos de bladeren om schaduw te creëren.

Oorsprong / herkomst

De Alocasia groeit vooral in Zuidoost-Azië. De plant houdt het meest van vochtige leefomstandigheden, waardoor de plant een trouwe bewoner is van het tropische regenwoud. Borneo is een eiland waar de Alocasia in overvloed is. Een groot deel van het Maleisische eiland bestaat namelijk uit oerwoud. Overigens is Azië niet het enige continent waar de olifantsoor te zien is in het wild. In bepaalde gedeeltes van Australië is de plant eveneens te zien in het wild.

Alocasia Olifantsoor Standplaats licht en warmte

Standplaats en licht en warmte

Wil je een langere tijd plezier beleven aan deze plant, dan is het van belang om de standplaats zorgvuldig te kiezen. Deze plant gedijt namelijk het beste op een plek waar het niet al te donker is. Indien het namelijk te donker is, zal de plant geen lang leven beschoren zijn. Zet je de plant op een relatief lichte plek, dan zal dit bevorderlijk zijn voor de groei. Hierbij is het wel van belang dat de plant niet pal in de zon staat, want een overschot aan zonnestralen is evenmin goed voor de plant.

Alocasia Olifantsoor water geven

Water geven

Krijgt de Alocasia de juiste verzorging, dan kan de plant rekenen op een lang leven. De juiste hoeveelheid water geven levert hier een aanzienlijke bijdrage aan. Belangrijk is om hierbij onderscheid te maken tussen de bladeren en de aarde. De bladeren dienen wekelijks onder handen genomen worden. Pak hiervoor een plantenspuit, die je vult met een bodempje water. Vervolgens spuit je de vertakkingen van de plant in met wat druppels. Besprenkel de aarde ook met een goede teug water. Dit proces zorgt ervoor dat de plant nieuwe bladeren gaat aanmaken.

Alocasia Olifantsoor verzorging en snoeien

Verzorging

Er zijn een aantal zaken die erg belangrijk zijn bij de verzorging van dit type plant. Om je een ‘quick overview’ te geven, heeft Regiobloemist een korte opsomming voor jou opgesteld. Zo kun je in één oogopslag zien wat de beste verzorgingstips zijn.

  • Verhoog de luchtvochtigheid in je huis. Dit lijkt misschien een ietwat vreemd advies, maar wij drukken je op het hart om dit wel te doen om te voorkomen dat de uiteindes van de bladeren verschroeien. Het is minder ingewikkeld dan je op voorhand zou denken. Hiervoor pak je een schoteltje uit de kast. Vul het ‘kuiltje’ met een laagje water en plaats deze boven de verwarming. Op die manier zal het water verdampen en zich verspreiden door de woonkamer.
  • Mijd koud water. Bij het vorige punt legden we al eventjes uit hoe het water geven in zijn werking gaat. Het belang van de temperatuur van het water mag namelijk evenmin onbenoemd blijven. De olifantsoor houdt namelijk niet van koud water. Kies daarom voor lauw water.
  • Op tijd snoeien. Na verloop van tijd hebben de bladeren hun beste tijd gekend, maar gelukkig is er hoop. Je kunt er namelijk voor kiezen om een deel van de bladeren te knippen. Dit doe je door het blad ongeveer 4 centimeter af te knippen. Even geduld hebben en klaar is Kees!
  • Stekken. Je hebt vast weleens van stekken gehoord. Hierbij pak je een minuscuul gedeelte van de plant. Dit doe je door een deel los te snijden van de zogenaamde moederplant. Kies je ervoor om het stekproces te laten voltooien in een boterhamzakje, dan zal het proces soepeler verlopen. De lente is een uitermate geschikt seizoen om nieuwe olifantsoren ter wereld te laten komen.

Voeding

Nu je weet hoe je de verzorging en vermenigvuldiging van de plant het beste kunt aanpakken, is het tijd om je te verdiepen in de voeding. Een plant kan nog zo goed besprenkeld worden met druppels. Maar als de voeding niet op orde is, dan zal de plant alsnog een vroege dood sterven. 

Je zou de plant gerust hongerig kunnen noemen. Met name in de eerste levensfase behoeft de plant namelijk de nodige voedingsstoffen. Deze stoffen komen het beste tot hun recht als je deze aanvult met plantenvoeding, die zo’n beetje in ieder tuincentrum te verkrijgen is.

Bloeit de Alocasia Olifantsoor

Bloeit de plant?

De Regiobloemist kan hier volmondig ‘ja’ op zeggen, al is er ook een ‘tenzij’. De Alocasia is een bloeiende plant, tenzij de plant niet goed onder handen wordt genomen. Ondanks dat er wel een bepaalde mate van bloei te zien is als het de olifantsoor voor de wind gaat, is de bloei niet onwijs ‘mind blowing’. De bloei is op een bepaalde manier te herkennen. Is er een bloeikelk waarneembaar met een opvallend witte kleur en ruik je hierbij een onaantrekkelijke geur, dan is het proces in volle gang.

Alocasia Olifantsoor Verpotten

Verpotten

Verpotten klinkt veel spannender dan dat het in werkelijkheid is. Bij verpotten doe je eigenlijk niets anders dan de plant een ander thuis geven, simpelweg omdat hij anders uit zijn voegen barst. De wortels worden anders te groot en dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de plant. Een belangrijk onderdeel van deze vernieuwing, is het verwisselen van de aarde. Gemiddeld één keer per twee jaar is al voldoende, dus je hoeft deze handeling niet om de haverklap te verrichten.

Ziektes

Ziektes komen niet alleen bij mensen voor. De Alocasia kan eveneens ziek worden. Spint is verreweg de meest voorkomende ziekte van deze plantsoort. Spint wordt weleens verward met de bladluis, maar het is toch echt een mijt. Deze zijn maar nauwelijks waarneembaar met het blote oog, maar kunnen een behoorlijke doorn in het oog zijn van de plant. Deze ziekte komt met name voor bij planten als ze slechte leefomstandigheden kennen, zoals een te droge omgeving. Aangetaste delen wegknippen kan al een oplossing zijn bij de bestrijding.

Is de plant giftig?

De Alocasia is giftig, maar niet overmatig. Calcium-oxalaten zijn de boosdoeners in de planten die bescherming moeten bieden. Mogelijke uitwerkingen hiervan zijn geïrriteerde slijmvliezen of braken. Daarom valt het aan te raden om deze plant buiten bereik van kinderen en katten te houden, om narigheden te voorkomen.

Alocasia Olifantsoor Ongedierte

Ongedierte

Niemand zit te wachten op ongedierte in huis, maar toch kan dit sneller gebeuren dan je denkt. Er zijn verschillende manieren hoe het ongedierte de olifantsoor kan bereiken. Huisdieren, andere planten, de tocht of jijzelf: het zijn stuk voor stuk potentiële bronnen die ervoor kunnen zorgen dat ongewenste indringers de bladeren bereiken. Ongedierte herkennen is niet onwijs lastig. De beestjes verstoppen zich maar al te graag aan de onderzijde van het blad. Tegenwoordig zijn er speciale spuitbussen, die snel een einde maken aan de luizen.

Alocasia Olifantsoor Subsoorten

Subsoorten van de Alocasia

De Alocasia is onderdeel van de zogenaamde Aronskelfamilie en beschikt over vele ‘broers en zussen’, die stuk voor stuk prachtige namen kennen. De Alocasia Lauterbacchiana, de Alocasia Cucullata, de Alocasia Zebrina en de Alocasia Portodora: het is slechts een greep uit de vele schitterende namen. Overal ter wereld zijn er maar liefst 70 verschillende soorten van deze plantsoort.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een Alocasia worden?

Gemiddeld genomen wordt een Alocasia tussen de 1 en 2 meter lang. Meestal is 2 meter het absolute maximum. De stam is meestal zo rond de 10 centimeter breed.

Wat is de gemiddelde lengte van de bladeren?

De bladeren, ofwel de olifantsoren, kunnen wel 1,5 meter lang worden. Het is daarom ook niet geheel verwonderlijk dat deze plantsoort de bijnaam ‘olifantsoor’ draagt.

Waarom laat de plant bladeren vallen?

Dit is onderdeel van het gehele proces. Op die manier kan de Alocasia zijn energie vrij en maakt het plaats voor nieuwe bladeren.