Tuinklusjes in oktober

Hoewel we echt een heerlijk nazomer hebben gehad, is de herfst nu toch echt in het land. De dagen worden weer korter, de nachten langer en hoewel je het misschien zo lang mogelijk hebt uitgesteld, zijn er een aantal klusjes die nu toch echt moeten gaan gebeuren. De eerste nachtvorst is al weer een feit.

De lente en de herfst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je in de lente genieten van geur en kleur in de tuin, dan zul je in de herfst aan het werk moeten. Bijvoorbeeld met bollen planten, nu is de tijd om een plan te maken hoe je wilt dat de tuin uit zijn winterslaap ontwaakt. Bollen hebben een onmiddellijke impact op de tuin. Wij raden je aan om wel grote aantallen te planten voor het beste effect. Sterkte door aantallen.

Hoe vroeger je de bollen plant, hoe beter het is. Als er nog wat warmte in de grond aanwezig is, dan zullen de wortels alvast een voorsprong hebben. Het beschermt ze dan tegen vocht en verrotting. Dat gezegd hebbende, de populaire tulpenbollen kun je tot in november planten. Als regel geldt dat bollen tot ongeveer 2,5 keer hun eigen grootte diep geplant worden. Wat ook altijd goed werkt, is om diverse potten ook te beplanten met bollen. Dit biedt de mogelijkheid om de potten te verplaatsten naar waar er kleur nodig is in de tuin.

De planten die niet tegen vorst kunnen, dienen nu ook naar binnen te worden gehaald op een vorstvrije plek. Probeer ze langzaam te laten wennen aan de koudere omgeving indien mogelijk. Vergeet niet om ze af te denken met wat stro om de kou bij de wortels weg te halen.

Nu is ook de tijd om geraniums te gaan terugknippen en splitsen. Het middelste oude gedeelte kan op de composthoop. Bewaar alleen e jongere, sterke scheuten aan de buitenkant van de plant. Nu er nog wat warmte in de grond zit, zullen ze het zeker redden in de winter.

Oktober is verreweg de beste maand om te gaan planten. Alles wat nu de grond in gaat, heeft het voordeel dat ze ruim de tijd krijgen om te wortelen. In de lente zul je zien dat de planten veel eerder op komen en je er dus veel meer plezier van zult hebben.

Laat gevallen bladeren zo veel mogelijk liggen. Ze beschermen de borders tegen de kou. Blad op het gazon moet wel weg geharkt worden. Doe je dit niet, dan heb je kans op lelijke bruine vlekken op het gras. Ook is nu de tijd om het gras wat extra voeding toe dienen. Vooral als het gazon veel bebruikt wordt in de zomer.

Vele planten zijn uitgebloeid en hebben nu rijpe zaden of bessen. Verzamel deze voordat de vogels of de insecten er mee vandoor gaan. Vele van deze zaaddozen zijn trouwens ideale benodigdheden om te bloemschikken. Wie in de bloemsierkunst thuis is, weet dat de tijd gekomen is om hortensia's te verzamelen en te laten drogen. De hortensiabloemen mag je knippen indien ze papierachtig aanvoelen en knisperen wanneer je erover wrijft.

De uitgebloeide stengels van de vaste planten mogen indien gewenst worden weg gesneden, toch is het best om met de grote schoonmaak van de tuin te wachten tot in het voorjaar. Zo krijgen de planten gedurende de winter toch nog wat vorstbescherming van de bovengrondse afgestorven plantendelen.

Sommige vaste planten zoals de kokardebloem en de prachtkaars staan nu al maanden in bloei. Dit zijn twee typische voorbeelden van planten die je nu 'met pijn in het hart' moet insnoeien zodat ze zichzelf niet zouden dood bloeien. Door ze in te snoeien kunnen ze nog wat energie opdoen voor het volgende groei- en bloeiseizoen. Vaste planten kunnen tot ± 15 oktober worden gescheurd en terug uitgeplant. Zwakkere soorten zoals de herfstanemonen en de siergrassen worden best in het voorjaar gescheurd.

De tuinplanten die matig winterhard zijn zoals de Gunnera, smalbladige Agapanthussen en winterharde exotenplanten beschermen tegen de vorst. Afdekken met luchtig materiaal en daarboven een afdekking aanbrengen die een teveel aan vocht tegenhoudt. Bestel tijdig vorstbeschermingsdoeken voor uw vorstgevoelige planten zoals olijfbomen, palmen, oleanders en andere mediterrane planten