Ivm extreme drukte en Corona, wordt vandaag nog bezorgen lastig. Bestel daarom vandaag bloemen en laat ze morgen bezorgen. 

Het mooiste bloemencorso van Nederland vind je in Zundert

De eerste zondag in september is traditiegetrouw gereserveerd voor één van de, zo niet het mooiste Corso van Nederland. Dan hebben we het natuurlijk over het bekende Corso van Zundert.

Twintig buurtschappen gaan op die dag de strijd met elkaar aan wie de mooiste corsowagen kan bouwen. En de creativiteit die men aan de dag legt is soms ongeëvenaard. Dat alles op basis van zeer toegewijde vrijwilligers die zelf verantwoordelijk zijn voor het gehele traject, van het bouwen van de wagens tot het kweken van de duizenden en duizenden dahlia’s die nodig zijn om de enorme kunstwerken tot leven te brengen. Het corso bestaat sinds 1936 en heeft een rijke geschiedenis en mag ieder jaar rekenen op grote aantallen bezoekers.

In de zomermaanden worden de corsowagens gebouwd. Uiteraard wil ieder buurtschap de veelbegeerde 1 e prijs winnen en men legt er dan ook hun ziel en zaligheid in. Kei- en keihard wordt er gewerkt. Elke buurtschap heeft de beschikking over een grote tent waarin de wagen gebouwd wordt. En dan in het laatste weekend voor het corso, breekt de hectiek uit. De dahlia’s blijven maar enkele dagen goed, dus dan is het alle hens aan dek om de bloemen aan te brengen. Honderden mensen zijn dan dag en nacht in de weer voor hun buurtschap. Zundert leeft voor het corso. Duizenden vrijwilligers hebben het corso als hun levenswijze en spenderen hun zomervakantie om de schitterende dahliareuzen op tijd en zo goed mogelijk af te krijgen. Bouwers en ontwerpers van de wagens krijgen het corso met de paplepel ingegoten. In een sympathieke competitie gaan ze jaarlijks met elkaar de strijd aan. Het wedstrijdelement is niet meer weg te denken uit het corso.

Leuk feitje, alleen de winnende wagen mag stoppen op de Markt voor de hoofdtribune. Dat moment is de climax van het corso, de ‘Zundertse jubel’ waarin de bouwers van de winnende buurtschap in een vreugdeuitbarsting hun overwinning vieren. Dit jaar was dit het Buurtschap Tiggelaar met hun prachtige “Gevaarlijk Transport”.

Kijk voor een uitgebreide reportage ook op www.corsozundert.nl

bronvermelding: Foto van Erwin Martens (2016)