Ivm extreme drukte en Corona, wordt vandaag nog bezorgen lastig. Bestel daarom vandaag bloemen en laat ze morgen bezorgen. 

De schoonheid van de gerbera

Dat doet de natuur toch maar mooi. Hoe ze een vrij simpele bloem, toch zo mooi en perfect kan laten zijn. En dan hebben we het over de gerbera. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Zuid-Afrika, ze heeft vrolijke felle kleuren en iets maakt dat je altijd vrolijk wordt bij het aanblik ervan.

Dat doet de natuur toch maar mooi. Hoe ze een vrij simpele bloem, toch zo mooi en perfect kan laten zijn. En dan hebben we het over de gerbera. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Zuid-Afrika, ze heeft vrolijke felle kleuren en iets maakt dat je altijd vrolijk wordt bij het aanblik ervan. Deze sterke vaste plant heeft kleuren die variëren van dieprood tot warme geel en alles daar tussen in. Het is dan ook niet echt verbazingwekkend, dat deze bloem staat voor ‘Vrolijkheid’. De bloem zelf lijkt wel op een zonnetje! En wie zou er niet vrolijk worden van een prachtig boeket van deze schoonheden? Uiteraard kunt u ook snel en veilig thuis deze bloemen laten bezorgen.

De gerbera is, nog niet eens zo heel lang geleden, ontdekt in 1884 in de buurt van Barberton, Zuid-Afrika door de Schot Robert Jameson. Vandaar ook zijn Latijnse naam, Gerbera Jamesonii. En vanaf die tijd werd de plant geteeld in Groot Brittannië.

Al snel werd de gerbera ook populair in Nederland en daardoor zijn wij momenteel de grootste telers ter wereld en het grootste exportland. De gerbera staat vijfde in het rijtje van meest populaire planten ter wereld, na de roos, de anjer, de chrysant en tulp. Puur door de geweldige hoeveelheid kleuren de gerbera tegenwoordig een geliefde bloem voor diverse gelegenheden.

Net zoals alle andere bloemen, heeft ook de gerbera haar eigen betekenis. Dit vindt zijn oorsprong voornamelijk uit het Victoriaanse tijdperk, toen er veel zaken niet besproken konden worden vanwege de fatsoensnormen van die tijd. Dus als men iets duidelijk wilde maken, de liefde verklaren bijvoorbeeld, of juist het tegenovergestelde; iemand afwijzen zonder ze te beledigen, dan deed men dat met bloemen. De gerbera heeft verschillende bedoelingen, maar ze zijn vrijwel allemaal te herleiden naar vrolijkheid. De Egyptische betekenis, is dat men dicht bij de natuur staat en de zon aanbidt. De Kelten geloofden dat de gerbera de last van het dagelijks bestaan zou verbeteren. Ook staat ze voor het geluk van kinderen.

Bezorgen van Gerbera bloemen

Het versturen van een gerbera boeket wordt erg veel gedaan. Gerbera's passen namelijk perfect in het plaatje van een geweldig boeket. Ze zijn daarnaast mooi aan de prijs om te verwerken in een boeket. Enkele leuke voorbeelden van gerbera boeketten om te bezorgen:

De betekenis van de kleuren bij de gerbera

Ook de kleuren van de gerbera hebben zo hun eigen betekenis. Zo staat de rode voor volledig verliefd, de oranje staat voor de zon. Geef je een witte, dan is dat een teken van onschuld en puurheid. Is een roze gerbera het cadeau? Dan heb je heel veel achting voor die persoon! En de gele, staat voor vrolijkheid en geluk.

De gerbera is ook een goede plant om in je omgeving te hebben als je last hebt van slapeloosheid. In tegenstelling tot andere planten namelijk, sluit zij ’s nachts niet af, maar blijft continu een verse stroom zuurstof aanvoeren. En hierdoor slaap je veel lekkerder. Ook staat de plant bekend om haar vermogen om giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te zuiveren.

Omdat gerbera’s naar het licht groeien, worden ze bij bloemisten vaak ondersteboven bewaard. Dit voorkomt dat de stelen krom trekken. Vroeger zag je nog wel eens dat er een ijzerdraadje om de steel gewikkeld was om deze te verstevigen. Maar tegenwoordig zijn de stelen zo sterk dat dat niet meer nodig is.

Mits goed verzorgd, kunnen gerbera’s heel lang op de vaas blijven staan. Ze worden dan ook heel veel gebruikt door bloemisten in diverse bloemstukken en sierwerk. Ze worden ook veel gebruikt om grote velden van kleur te maken in borders en tuinen. Mocht je gerbera’s op de vaas hebben staan en ze laten hun kopje hangen, dan kun je het volgende doen om ze weer te laten stralen. Als eerste moet je de vaas goed reinigen, gebruik hiervoor een scheutje chloor om de vaas echt bacterievrij te krijgen. Doe dan vers water in de vaas, maar niet te veel, anders kunnen de stelen gaan rotten. Snijd dan het onderste stukje van de stelen en je zult zien dat je gerbera’s er weer helemaal bovenop komen.

Er zijn inmiddels diverse hybride gerbera’s die zo gecultiveerd zijn, dat ze niet gevoelig zijn voor licht en niet sluiten in het donker. Dat maakt ze ok uitermate geschikt voor bloemstukken binnenshuis.

De goedkoopste manier om zelf gerbera’s te kweken is door zelf te zaaien. Dit moet dan wel in speciale potgrond, want in gewone aarde zullen ze niet goed opkomen. Tijdens het huwelijk van Koning Willem Alexander en Maxima, zijn er witte gerbera’s gebruikt ein de diverse bloemstukken. En wist je dat je op Wereld-Niet-Roken-dag, op 31 mei, een oranje gerbera geeft aan iemand die is gestopt met roken?

Bekijk ook onze gerbera boeketten