Ivm extreme drukte en Corona, wordt vandaag nog bezorgen lastig. Bestel daarom vandaag bloemen en laat ze morgen bezorgen. 

De bloem van de maand november: De chrysant

Chrysanten zijn één van de meest gekochte en verkochte bloemen in de wereld en de bloem van de maand november. Al meer dan 2000 jaar geleden werden ze in China gekweekt. Ze kwamen in de 8e eeuw naar Japan en duizend jaar later naar Europa. Weet je dat er meer dan 5000 rassen zijn? De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en bloeien in alle kleuren, behalve in blauw.

Chrysanten zijn één van de meest gekochte en verkochte bloemen in de wereld en de bloem van de maand november. Al meer dan 2000 jaar geleden werden ze in China gekweekt. Ze kwamen in de 8e eeuw naar Japan en duizend jaar later naar Europa. Weet je dat er meer dan 5000 rassen zijn? De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en bloeien in alle kleuren, behalve in blauw.

In China was de chrysant zelfs zo speciaal dat alleen edelen zich met de plant mochten bezighouden. De Chinese stad Chu-Hsien (chrysantenstad) is vernoemd naar de bloem.

Ze dankt haar naam aan het Griekse ‘chrysos’, wat goud betekent en het woord ‘anthemon, hetgeen bloem betekent. Veel chrysanten bloeien in de herfst. Wat deze plant zo interessant maakt, is de grote verscheidenheid die je kunt vinden. Op de roos na, is de chrysant het meest populair. Het is de bloem die men traditioneel geeft met moederdag en ze staat voor optimisme en vreugde. Geef je een rode bloem, dan staat dat vanzelfsprekend voor de liefde, een gele bloem staat voor een gebroken hart en een witte chrysant staat symbool voor eerlijkheid. Wat ook vrijwel niemand weet, is dat je chrysanten geeft op een 13e huwelijksjubileum. In China maakt men thee van chrysanten en worden de bladeren ook gegeten, gewoon even stomen of koken. En in Korea maakt men zelfs wijn van de bloem!

Voor in de tuin zijn er drie varianten het meest belangrijk waarvan Dendranthema Indicum de grootste groep is. Hiertoe behoren winterharde tuinplanten en vorstgevoelige potplanten. Ze bereiken een hoogte van 40-100 cm en hebben meestal enkelvoudige of halfgevulde bloemen. Het assortiment is bijzonder groot. Aan te bevelen zijn ‘Altgold’ (bronsgouden bloemen, halfgevuld, augustus en september, 50 cm), ‘White Bouquet’ (witte bloemen, pomponvormig, september en oktober, 50 cm) en ‘Rotfuchs’ (roodbruine bloemen, halfgevuld, oktober en november, 70 cm).

Dendranthema Koreanum is de tweede groep en bestaat uit planten met enkelvoudige of halfgevulde, winterharde bloemen op lange stengels. Bekend zijn onder andere ‘Fellbacher Wein’ (rode, enkelvoudige bloemen, september en oktober, 60 cm), ‘Citrus’ (gele, halfgevulde bloemen, augListus en september, 80 cm) en Edelweiss’ (witte, halfgevulde bloemen, september en oktober, 70 cm).

En tot slot Dendranthema Rubellum, deze telt planten die 60-80 cm hoog worden, vertakt groeien, rijk bloeien en winterhard zijn. Ze bloeien in augustus en september. Tot de meest bekende rassen behoren ‘Clara Curtis’ (roze, enkelvoudige bloemen, 60 cm), ‘Duchess of Edingburgh’ (wijnrode, halfgevulde bloemen, 60 cm) en ‘Paul Boissier’ (koperbruine, halfgevulde bloemen, 70 cm).

Chrysanten bloeien van augustus tot laat in november. Ze zijn bijzonder makkelijk te verzorgen en zijn uitstekende snijbloemen. Geef ze een standplaats in de zon en ze zijn snel tevreden. Ze hoeden wel van voedselrijke losse aarde. Ze worden meestal zo’n 100 cm hoog.

In een border met vaste planten passen ze uitstekend bij andere najaarsbloeiers en bij grassen. Een muur of schutting geeft de planten de nodige beschutting. Tegen de achtergrond van houtige gewassen als altijd groen decor of met mooie najaarskleuren, komen de bloemen bijzonder mooi uit.

Koop altijd frisgroene, compacte jonge chrysanten met goed doorgewortelde kluiten. Als ze er zwak uitzien, dan zijn ze dat ook! Bekijk daarom de planten goed en koop liever ook geen chrysanten met gevlekte bladeren.

Natuurlijk hebben we ook tips voor chrysanten op vaas. Zorg uiteraard altijd voor een brandschone vaas, bacteriën zijn de killers voor snijbloemen. Voeg ook wat snijbloemenvoedsel toe. Snijd de stelen schijn af en laat de bloemen zich eerst een uurtje goed volzuigen met water. Zorg dat er geen blad in het water staat, dat wekt ook bacterie-groei in de hand. En als je dan het water één keer in de week ververst en zorgt dat de vaas niet in de zon staat, kun je heel lang plezier hebben van je aankoop!