Ivm extreme drukte en Corona, wordt vandaag nog bezorgen lastig. Bestel daarom vandaag bloemen en laat ze morgen bezorgen. 

Bloem van de maand oktober - De Goudsbloem

Wist u dat iedere maand haar eigen bloem heeft? In de maand oktober is dat de goudsbloem. Niet alleen prachtig, maar voor veel volkeren ook symbolisch. En niet te vergeten, ze heeft veel medicinale krachten.

En afgezien van het feit dat ze in veel tuinen wordt geplant omdat ze schadelijke insecten afweert, heeft ze nog veel meer betekenissen. Zo staat de goudsbloem onder andere symbool voor het verlies van een geliefde, staat ze voor de warmte van de zon, betekent ze dat je hard wilt werken om een geliefde voor je te winnen, staat ze voor de wens voor rijkdom en voor het herinneren van de doden. Maar wij vinden haar vooral heel mooi.

Ze werd voor het eerst ontdekt door de Portugezen tijdens hun ontdekkingsreizen door Zuid-Amerika in de 16e eeuw en zij brachten de bloem vervolgens mee naar Europa.

De Azteken geloofden dat de goudsbloem magische, religieuze en medicinale krachten bezat. Er bestaan documenten daterend uit 1552 waaruit blijkt dat de bloemen werden gebruikt om de hik te genezen. En mocht je geraakt worden door de bliksem, werd goudsbloem ook voorgeschreven. Het is te hopen voor de arme Azteken dat dat niet al te vaak voor kwam! Ook waren zij er van overtuigd dat de bloem bescherming bood aan zeevaarders als zij rivieren en oceanen trotseerden. Wat in die tijd natuurlijk een hachelijke onderneming was.

In het oude Aziƫ waren goudsbloemen ook zeer populair en bovendien van grote waarde. Het prachtige goudkleurige van de bloemen stond synoniem voor een eerzaam volk genaamd de Avra. De bloem was zo waardevol dat zij gebruikt werd als decoratie voor religieuze ceremonies. Iets wat zeer belangrijk en een grote eer was destijds. Tot op de dag van vandaag kan men ze nog steeds in tempels vinden en worden ze nog steeds voor dit doeleinde gebruikt.

In hedendaags Mexico hebben de bloemen ook nog steeds een religieuze betekenis en kan men ze in veel kransen en bloemstukken vinden tijden Allerheiligen en Allerzielen. Het goud staat daar voor het Goddelijke licht van de hemel. Daarnaast worden ze ook veel gebruikt tijdens Oogstfeesten samen met name maiskolven in dezelfde gouden kleur in verschillende ceremonies.

De Goudsbloem is echt een prachtige bloem. Niet verwonderlijk dat ze in India vaak wordt gebruikt als offer aan de Goden. Ze wordt gebruikt in alle belangrijke ceremonies, variƫrend van bruiloften tot begrafenissen. Maar niet alleen dat, ze wordt ook gedroogd en vermalen en gebruikt als kleurstof voor huizen. Haar olie wordt gebruikt als basis voor parfums.

De Verenigde Staten hebben even moeten wachten tot zij de goudsbloem mochten aanschouwen. Pas in de 18e eeuw arriveerde ze in de Nieuwe Wereld. Maar in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ze daar pas echt bekend. En dat resulteerde in een explosie van kwekers die er samen voor zorgeden dat er honderden nieuwe varianten van de bloem kwamen. Zo kwamen er witte goudsbloemen en geurloze bloemen. Maar waarom iemand dat zou willen, is ons een raadsel.

Goudsbloemen worden nog steeds medicinaal gebruikt. Mocht je gestoken worden door een bij of een wesp, wrijf dan de bloem op de steek en het vermindert de zwelling. Het wordt ook gebruikt in diverse zalfjes om zwelling van bijvoorbeeld een verstuiking te helen. Voor infecties helpt water met goudsbloemenextract. Heb je last van wratjes? Insmeren met een Goudsbloem! Van het zuur in de bloemen wordt gezegd dat het de wratjes laat slinken.

Al met al is de goudsbloem onze aandacht deze maand oktober meer dan waard