Ivm extreme drukte en Corona, wordt vandaag nog bezorgen lastig. Bestel daarom vandaag bloemen en laat ze morgen bezorgen. 

Bewaar je bloemen herinneringen in epoxy

Speciale gelegenheden zijn per definitie de geijkte momenten om bloemen te bezorgen of natuurlijk liever om ze te ontvangen. Een jubileum, een verjaardag, een bruiloft. Vanwege de emotionele betekenis zou je de bloemen het liefst voor altijd willen bewaren, jammer genoeg zijn bloemen altijd tijdelijk en vluchtig. Gelukkig is er wel een manier om een dierbare herinnering te behouden en daar hoef je niet eens zo heel handig voor te zijn. We hebben het hier over bloemen preserveren met epoxy, oftewel hars.

Giethars of Epoxyhars is een vloeibaar soort hars dat gegoten kan worden in een mal of op een oppervlakte. Vooraf wordt het gemixt met een bepaalde stof waardoor het gaat uitharden. Giethars is bij juist gebruik compleet transparant, zelfs na het uitharden! Nadat het is uitgehard blijft er een duurzaam product over wat heel lang blijft bestaan. Alles wat zich binnen het giethars bevind daar voor staat de tijd stil. Het werkt wel wat rommelig, maar je kunt er echt schitterende effecten mee bereiken. En nog belangrijker, het blijft voor eeuwig mooi!

Het effect is het mooist als je een bloem kiest waarvan de bloemblaadjes dicht bij elkaar staan. Rozen en anjers bijvoorbeeld werken heel goed. En laten die twee nou net vaak in boeketten zitten. En als je diverse bloemen in de hars hebt gezet zijn er talloze mogelijkheden. Zet ze opnieuw op een vaas, , gebruik ze als een blikvanger op de tafel of gebruik ze bijvoorbeeld als wanddecoratie. Laat, kortom, je verbeelding op de vrije loop! Zorg wel dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en vergeet niet om latex handschoenen te dragen, het goedje is irriterend voor de huis en erg moeilijk te verwijderen.

Bewaar je bloemen in epoxy - benodigdheden:

  • 9. Uiteraard bloemen van Regiobloemist. (Bekijk onze bestsellers)
  • 8. Kranten om de ondergrond te beschermen
  • 7. Silica korrels (Optioneel)
  • 6. Wegwerp handschoenen
  • 5. Epoxy hars (verkrijgbaar bij de hobbywinkel of doe-het-zelf zaak.
  • 4. Een standaard waaraan je de bloemen kunt hangen. Op die manier kun je bloem met een punaise ophangen
  • 3. Wegwerp kopjes
  • 2. Wegwerp lepels
  • 1. Wegwerp kwasten

Om te beginnen droog je de bloemen. Hang ze met de bloem naar beneden zoals je gewend bent. Wil je ze zo snel mogelijk drogen, leg ze dan in een bakje met silica korrels. Deze nemen heel snel al het vocht op, zodat de kleuren zo mooi mogelijk blijven.

Leg het krantenpapier neer om je werkplek te beschermen. Epoxy hecht zich vrijwel onmiddellijk aan alle oppervlakken, dus wees er voorzichtig mee.

Volg precies de aanwijzingen op de verpakking om de epoxy te mengen. Als de verhoudingen ongelijk zijn, zul je dat meteen merken aan de helderheid van het product en zal het ook niet goed uitharden. Maak ook zeker niet meer dan je direct nodig hebt. De hars droogt snel uit en wat je over hebt kun je niet meer gebruiken.

Doe de hars in een wegwerpbeker die groot genoeg is om de bloemknop in onder te dompelen. Schraap eventuele hars aan de zijkanten naar beneden zodat alles in de beker zit.

Houdt nu de bloem aan de stengel vast en doop je bloem in de hars en laat het daar enkele minuten hangen zodat de hars goed tussen alle bloemblaadjes kan komen. Haal de bloem uit de harsen hang het aan de standaard, die je als het goed hebt al klaar hebt staan. Vergeet niet om hier ook iets beschermends onder te leggen zodat de hars nergens anders op kan lekken. Als je de bloem mét stengel wilt bewaren, dan kun je nu met een kwast de stengel insmeren met de hars uit het potje.

Blijf er de eerste minuten bij staan en veeg met een kwast eventuele druppels weg die vormen terwijl de hars droogt. Het duurt ongeveer vijf minuten voordat de epoxy zo uitgehard is, dat je het niet meer kunt bewerken.

Wat overblijft is een schitterende herinnering aan een speciaal moment die voor altijd en eeuwig zal blijven bestaan...