Alles over Tulpen

Tulpen zijn één van de meest bekende bloemen ter wereld. Ongeacht de reden, een tulp is altijd een welkome aanvulling, zowel voor binnen op de vaas als buiten in de tuin. Indien je deze lente van tulpen in de tuin had willen genieten, dan ben je helaas te laat. De bollen worden het best geplant in de herfst voor het beste resultaat. Tulpen houden van goed gevoede, droge aarde in de volle zon. Ze houden absoluut niet van natte voetjes.

De tulp staat bijna synoniem voor het arriveren van de lente na een lange winter en zijn ook daarom zeer geliefd. Afgezien van hun overduidelijke aantrekkingskracht vanwege hun schoonheid, zijn er nog veel meer feitjes over de tulp te vertellen.

1. Waar komen tulpen vandaan?
Hoewel bekend als oer-Hollands, denk maar aan onze tulpen uit Amsterdam, is de tulp honderden jaren geleden ontdekt in Centraal-Azië. Van daaruit werd de plant geïntroduceerd in Turkije waar het een belangrijke plaats innam in de cultuur. Dit onder andere duidelijk te merken aan de vele schitterende tulpenpatronen die men kan vinden op tegels en aardewerk.

2. Waarom heet een tulp eigenlijk een tulp?
Het woord tulp komt van het Turkse woord voor tulband. Men denkt dat dit zo is ontstaan omdat de vorm van de bloem enigszins lijkt op die van een tulband. En er is nog een band te vinden met Turkije, de tulband werd namelijk vaak versierd met, jawel, een tulp.

3. De tulp was niet altijd verkrijgbaar in Europa.
Het is pas vanaf het midden van de 16e eeuw dat de tulp zijn intrede deed in Europa. En vanaf de 17e eeuw waren ze de meest geliefde bloem in Nederland. En het is nooit anders geworden.

4. ‘Tulp Mania’ heeft écht bestaan.
Tulp Mania vond plaats tijdens de Gouden Eeuw en was er verantwoordelijk voor dat de prijs van tulpen exorbitant hoog werd door de grote vraag naar de bloem.

5. Ooit was de tulp meer waard dan een diamant.
Toen tulp mania op zijn hoogtepunt was, tussen 1634 en 1637, was één enkele tulpenbol meer waard dan een diamant. Hij was zelfs tien keer meer waard dan het modale inkomen destijds.

6. Nederlanders blijven de grootste fans.
Nog steeds is Nederland de allergrootste kweker en exporteur van de bloem ter wereld.

7. Er zijn waarschijnlijk veel meer soorten dan je zou denken.
Tot op heden zijn er zo’n 75 verschillende soorten ontdekt, die gezamenlijk zo’n 3000 verschillende variëteiten opleveren. Indrukwekkende cijfers.

8. Er is een tulpenmuseum.
Aan de Prinsengracht in Amsterdam is er heel museum gewijd aan de tulp. En dat is eigenlijk vanzelfsprekend als je bedenkt hoe belangrijk de tulp nu en in het verleden is geweest voor ons kleine landje.

9. Hulp tijdens de hongerwinter.
In de winter van 1944-45 heerste er een enorme hongersnood, voornamelijk in de steden. Omdat er geen handel was op dat moment, boden kwekers hun tulpenbollen aan voedsel. Het hoge zetmeel-gehalte maakt ze voedzaam. Het was zelfs zo dat huisartsen hun patiënten recepten gaven hoe ze de bollen moesten koken.

10. Wat zou de Keukenhof zijn zonder tulpen?
Een stuk minder kleurrijk in ieder geval! Jaarlijks komen meer dan 1,7 miljoen bezoekers de strak aangeplante bollenvelden bezoeken, waarvan de meeste uit het buitenland. De veelzijdigheid van de tulp met al haar verschillende kleuren maakt haar de perfecte bloem.

11. Waar kun je het beste Tulpen kopen?

Je kunt het beste Tulpen kopen bij een bloemenwinkel zoals Regiobloemist. Onze tulpen komen direct van het land, via de lokale bloemist geleverd tot aan je voordeur. Hoe makkelijk is dat.

Bekijk onze ruim assortiment mooie Tulpen boeketten

Kun jij ook niet wachten om een stukje lente in huis te halen? Dan is het maar goed dat je bij Regiobloemist een enorme keuze hebt in prachtige tulpenboeketten. Dus wil je iemand een bloemetje cadeau doen of jezelf eens verdiend verwennen, neem dan vooral een kijkje op de site!