Alles wat je moet weten over rouwboeketten

Wanneer iemand in jouw omgeving overlijdt en er een crematie of een begrafenis wordt gehouden, zijn er verschillende soorten regels waar je je vaak aan moet houden. De meeste regels zijn makkelijk op te volgen, maar er zijn ook bepaalde punten die wat moeilijker te volgen zijn. Eén van die punten heeft te maken met de rouwstukken. Want, welke bloemen worden wel gewaardeerd en welke niet? Wanneer mag je bloemen op sturen en waar moeten ze naartoe? En, wat voor soorten rouwstukken zijn er waar je uit kan kiezen? In deze blog proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden over het bestellen van rouwboeketten, zodat je je daar in ieder geval niet meer druk over hoeft te maken en je je kan focussen op je eigen verdriet en er zijn voor je naasten.

De wensen van de familie

Wanneer er iemand overlijdt is het gebruikelijk om rouwkaarten te versturen. Vaak staat er in een rouwkaart niet alleen waar de afscheidsdienst wordt gehouden maar soms staan er ook de wensen van de familie en/of overledene in. Zorg altijd, voordat je een rouwboeket bestelt, dat je goed leest wat er in de rouwkaart staat. In sommige gevallen kan een familie aangeven dat bloemen niet gewenst zijn. In andere gevallen kan er beschreven worden wat voor soort bloemen de familie wenst te ontvangen tijdens de dienst. Dit is allemaal belangrijke informatie vanuit de familie waarbij het netjes is om hun wensen na te streven. 

Als er niks over bloemen in de rouwkaart staat kan je, mocht daar een gepast moment voor zijn, altijd contact opnemen met de naaste familie om persoonlijk te vragen wat voor bloemen zij het liefst bij de dienst willen zien. Wanneer de familie vervolgens aangeeft dat ze geen persoonlijke voorkeur hebben en graag verschillende soorten bloemen zien kan je daar vervolgens op inspelen.

Soorten rouwstukken

Als het gaat om rouwstukken zijn er heel veel soorten en maten waaruit gekozen kan worden. Zo heb je de Biedermeier, dit in een bol gemaakt bloemstuk wordt bij een begrafenis of crematie vaak naast de kist gelegd. De Biedermeier is dan ook de meest gekozen vorm wat rouwstukken betreft. De bloemstukken kunnen verschillen van kleur en ook lichtelijk van vorm. 

Naast de Biedermeier heb je ook de Druppel. De naam zegt het al, dit druppelvormige bloemstuk is vaak een van de meest stijlvolle stukken die er bij een dienst aanwezig zijn. De druppel wordt vaak op de kist gelegd of op een verhoging geplaatst zodat deze goed zichtbaar is.

Ook heb je nog het hartvormige boeket. Deze boeketten worden vaak gemaakt met één bepaalde kleur en één soort bloem waarvan deze dicht tegen elkaar aan worden geplaatst in het boeket.

Uiteraard heb je ook nog de standaard rouwkrans. Deze kransen worden veel gebruikt bij afscheidsdiensten.

Kistbedekking

De meest bijzondere bloemen bij een uitvaart zijn vaak die van de kistbedekking. Het kiezen van deze bloemen ligt bij de directe nabestaande van de overleden persoon. Wanneer je geen direct familielid of nabestaande van de overledene bent is het niet netjes om een kistbedekking te bestellen. Je kunt dan beter gaan voor een rouwstuk of een rouwboeket.

Een rouwstuk kan in principe door iedere relatie van de overledene worden besteld. Dat geldt ook voor een rouwboeket. Echter is een rouwboeket vaak het alternatief voor een rouwstuk. Zo is het rouwboeket vaak een stuk goedkoper en wordt vaak op de dag van de uitvaart nog gemaakt. Dit terwijl een rouwstuk al eerder wordt gemaakt en ook meerdere dagen mooi blijft. 

Kleuren bloemen

Mocht je nog steeds niet weten wat een gepaste bloem is voor bij een uitvaart kan je altijd veilig spelen en gaan voor een wit boeket. Witte boeketten worden in principe altijd gewaardeerd en passen vaak altijd wel bij een uitvaart. Verder is het ook mooi om een boeket te bestellen waar een rode Anjer in is verwerkt. De rode Anjer staat voor ‘Ik zal je nooit vergeten’. Het is mooi om als nabestaande de bloemen te wijden aan een betekenis die jij zelf vindt passen bij jouw eigen gevoel rondom de situatie. 

Losse bloemen

Mensen willen vaak, wat bloemen betreft, het liefst boeketten of rouwstukken opsturen bij een uitvaart. Echter vergeten mensen vaak dat losse bloemen ook heel erg gewaardeerd worden bij een uitvaart. Steeds vaker nemen mensen tijdens de dienst een losse bloem mee om die zelf nog bij de kist te leggen. Meestal wordt hiervoor een witte roos gebruikt. Deze staat voor liefde en stilte en is een mooi gebaar naar zowel de overledene als de nabestaanden. Het wordt vaak gezien als een laatste groet. Een afscheidsbloem wordt het ook wel genoemd.

Wat zet je op een rouwlint

Wanneer je een boeket hebt uitgekozen voor de uitvaart is het ook nog belangrijk om te weten wat je op een rouwlint kan zetten. Vaak worden er twee rouwlinten gebruikt. Eentje waar de tekst op staat en op de andere zal dan jouw naam komen te staan. Omdat het een moeilijk iets is om te bedenken wat je wilt schrijven op het rouwlint hebben we een paar zinnen voor je hieronder op een rijtje gezet. 

  • Rust zacht
  • Rust in vrede
  • Dag lieverd
  • Je zult altijd in onze herinnering blijven voortleven
  • Je zult gemist worden
  • Voor altijd in mijn hart
  • Bedankt voor alles
  • Goede reis
  • Vaarwel
  • Uit het oog, maar niet uit het hart
  • We houden van je

Deze standaard zinnen worden in welke situatie dan ook altijd gewaardeerd. Op het moment dat de overledene wordt gecremeerd is het wel beter om niet de tekst “rust zacht” te gebruiken. 

Rouwboeket bestellen

Wanneer je het juiste boeket gekozen hebt, is het goed om te weten waar je voornamelijk rekening mee moet houden tijdens het bestellen. Op het moment dat je begint met het plaatsten van de bestelling zal je eerst de gegevens van de ontvanger in moeten vullen. Als je de bloemen naar een uitvaartcentrum wilt sturen kun je dat aangeven bij ‘soort afleveradres’. Vergeet tijdens het bestellen nooit de naam van de overledene aan te geven. Ook is het belangrijk om altijd het tijdstip en de dag van de uitvaart door te geven. Hierdoor voorkom je problemen wat betreft de bezorging vanuit de bloemist. Wanneer een bloemist niet weet wanneer de uitvaart is, is het mogelijk dat het boeket niet op tijd bij de uitvaart wordt bezorgd. Dat wil je uiteraard zoveel mogelijk voorkomen. 

Verder kan je tijdens het bestellen zelf nog er voor kiezen om eventueel een rouwlint toe te voegen. 

Rouwboeket laten versturen

Het versturen van rouwboeketten wordt in de meeste gevallen naar de locatie van de uitvaart gestuurd. Tenzij het anders op de rouwkaart aangegeven staat is het de bedoeling dat de rouwboeketten bij de locatie afgeleverd worden. De nabestaande zouden er ook voor kunnen kiezen om de bloemen op te laten sturen naar de plek waar de overledene opgebaard ligt. Echter is dit een voorkeur vanuit de nabestaande die vaak op de rouwkaart beschreven wordt. Het is dus wederom belangrijk om de rouwkaart goed door te lezen zodat u het beste eer houdt aan de wensen van de overledene en/of nabestaanden. 

Op het moment dat je een rouwboeket bestelt, is het altijd belangrijk dat je de bestelling op tijd doorgeeft. Hierdoor geef je de bloemist meer tijd om aan het rouwstuk te werken. 

Mocht je de bloemen naar de locatie sturen waar de overledene opgebaard ligt, is het goed om te weten dat je ook hier op tijd moet zijn met het versturen. De bloemen die worden verstuurd naar de locatie van opbaring, worden uiteindelijk allemaal door de begrafenisondernemer meegenomen naar de locatie van de uitvaart. Hier worden de bloemen bij de rest van de bloemen gelegd. Ook hier is het dus belangrijk om de bloemen op tijd op te laten sturen. Zorg dat de bloemen minimaal één dag voor de uitvaart bij de locatie van opbaring afgeleverd worden. De voorkeur gaat soms zelfs uit naar twee dagen van te voren. 

Wanneer het gaat om het versturen van rouwboeketten naar de locatie van de uitvaart zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om te weten.

Zorg ervoor dat je de bloemen niet te vroeg naar het uitvaartcentrum laat sturen. Doe dit wederom maximaal één dag van te voren. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de bloemen mooi blijven. Nu blijven rouwboeketten over het algemeen langer goed dan normale bloemboeketten, dan nog is het beter om rekening te houden met de dag van bezorging.

Condoleance bloemen voor nabestaanden

Wat betreft de bloemen die je wilt sturen naar nabestaande van de overledenen is het vaak netjes om een mooi en simpel boeket op te sturen. Het boeket hoeft geen speciaal rouwboeket te zijn, maar mag een soort bloem zijn naar eigen keuze of waarvan jij zelf weet dat de ontvanger dat mooi vindt. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om er een mooie kaart bij te doen. In de kaart hoeft niet veel geschreven te worden. Vaak zijn de meest simpele teksten degene die het beste over komen.  

Wil je wel een speciaal rouwboeket naar de nabestaande sturen ga dan voor een zogeheten Sympathie boeket. Deze boeketten zijn gericht op de nabestaande en het bieden van zoveel mogelijk steun. Dit is een typisch boeket dat je laat bezorgen als een teken van medeleven en respect. Een sympathieboeket is vaak een wit boeket met een extra kaart. Op de kaart staat vaak ‘mijn oprechte deelneming’ geschreven. Dit is een standaard kaart tekst die bij vele rouwkaarten gebruikt worden.

Laatste groet

Soms, wanneer het gaat om een begrafenis, is het zo dat genodigden van een begrafenis ook aanwezig zijn bij het dalen van de kist. Nabestaande kunnen hierbij aangeven dat ze het fijn zouden vinden als de genodigden allemaal een losse bloem meenemen die ze vervolgens op de kist gooien terwijl die daalt. Echter zal dit, als dit het geval is, altijd in de rouwkaart beschreven worden. Dit ritueel wordt steeds minder gedaan maar wordt wel gezien als de ultieme laatste groet.

Belangrijke tip

Uiteindelijk is het dus in het algemeen het belangrijkste om de rouwkaart heel goed door te lezen. Hier staan vaak de wensen en behoeften van de overledene en nabestaanden in. Op het moment dat je als genodigde de verzoeken op de rouwkaart volgt kan er niks misgaan. Zorg dat je dus goed leest en bij vragen over het bezorgadres heb je altijd de mogelijkheid om te bellen naar de locatie van de uitvaart om bevestiging te vragen. 

Dit zijn uiteraard een paar tips over welke bloemen het meest geschikt zijn en het meeste worden gewaardeerd. Uiteindelijk gaat het in de praktijk vaak het meest om jouw aanwezigheid bij het afscheid van de overledene. Het mooiste afscheid is dan ook niet door de bloemen, maar door de dierbaren die samen zijn gekomen om een laatste groet te brengen aan iemand waar ze een band mee hadden. Met of zonder bloem.