Viooltje

Het Viooltje is een prachtig vrolijke bloem die je voornamelijk zit in de tuin. De bloem kent maar liefst 400 soorten waardoor er heel veel verschillende Viooltjes bestaan. Het is één van de populairste bloemen die mensen hebben in de tuin of in een plantenbak op het balkon. Dit komt doordat ze er vrolijk uitzien, erg onderhoudsvriendelijk zijn en je er maandenlang van kan genieten. Op deze pagina vind je de belangrijkste basisinformatie die je moet weten over het verzorgen en onderhouden van het Viooltje.

Viooltje Bloem
Viooltje Korte Samenvatting

Korte samenvatting

Het Viooltje is een vrolijke bloem die elke ruimte helemaal opfleurt. Deze bloem is in Nederland erg populair en veel mensen hebben het Viooltje in de tuin of in een plantenbak op het balkon. Let ook zeker eens op wanneer je gaat wandelen, want ook in het wild kan je het Viooltje tegenkomen.  Als het gaat om violen dan zijn er zowel winter- als zomer soorten. Hierdoor kan je eigenlijk het hele jaar wel Viooltjes kopen. Wist je trouwens dat er ook eetbare viooltjes bestaan? Dit zijn alle kleine driekleurige viooltjes. Deze vormen een prachtige decoratie voor een salade of een dessert. Kortom: viooltjes zijn verrassende bloemen die je overal terug kunt zien.

Geschiedenis

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van het Viooltje duiken er verschillende verhalen op. Zo werd het Viooltje al in de eerste eeuw na Christus beschreven en was de bloem in Griekenland aan de godin van de onderwereld gewijd. De Romeinen gebruikten kransen van viooltjes als remedie tegen een kater.

In Nederland zocht men van 1198 tot 1230 elk jaar in maart naar het eerste viooltje. Dit was onder leiding van Hertog Leopold. Tegenwoordig is Het Viooltje één van de populairste bloemsoort in Nederland. Ze worden veel verkocht in tuincentra en sieren dan ook heel veel tuinen en balkons.

Oorsprong

Het Viooltje is oorspronkelijk een bloem die je veel ziet in de bergen. Daarom is het ook een geschikte bloem voor bijvoorbeeld rotstuinen. Maar ook zien we de bloem nu steeds vaker in moderne tuinen of op balkons. Door de vrolijke kleuren samenstellingen en vele soorten, is het Viooltje een bloem die overal mooi staat.

Symbolische / kleuren betekenis

Het Viooltje is een symbool van nederigheid. Dit komt doordat het vaak wordt geassocieerd met Christus. Bovendien heeft het een symbolische betekenis van de liefde tussen twee vrouwen. Hierdoor is het geven van een viooltje aan een vrouw door een andere vrouw, een soort liefdesverklaring.

Herkenning Viooltje

Hoe herken het Viooltje?

Het Viooltje, wie kent deze prachtige bloem nou niet? Het is een bloem die we veel zien in tuinen of in plantenbakken op balkons. De bloem bestaat uit twee tot vier omhoog gericht blaadjes. De  twee buitenste blaadjes liggen over de twee binnenste blaadjes heen, terwijl een ander groot blad naar onderen gericht is. Over het algemeen geldt dat het onderste blad een andere kleur heeft dan de bovenste bladeren.

Viooltje Verzorging en Onderhouden

Verzorging / onderhouden

Als je een viooltjes wilt planten dan is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je rekening houdt met de grond van de plantjes. Zo is het belangrijk dat de grond voedzaam is en dat je de violen regelmatig water geeft. Vooral in het eerste jaar is het belangrijk dat je de viooltjes royaal water geeft. Tijdens droge periodes raden we je aan om wat extra water te geven.

Geef Het Viooltje ongeveer één keer in de veertien dagen wat extra voeding. Dit houdt de plant sterk waardoor de bloemetjes prachtig blijven bloeien.

Soorten

Het Viooltje kent maar liefst 400 verschillende soorten. Ze hebben typerende vlekken, welke ook wel gezichtjes worden genoemd. Er zijn drie soorten tekeningen: een vlag, een oog en adertjes. De viooltjes met een vlagtekening, hebben een licht en een donker blad. De viooltjes met een oog hebben vaak maar één kleur, met aan de binnenkant zwarte vlekjes. De adertjes violen hebben verschillende kleurtekeningen, maar wat kenmerkend is dat zijn de lijntjes die vanuit de binnenkant van de bloem over de bladeren lopen.

Hoornviooltjes
Het hoornviooltje is één van de bekendste vioolsoorten. Dit viooltje heeft een klein bloemetje en is vaak bodembedekkend. Ze zorgen vaak voor een vol bloembed, waardoor deze violen prachtig staan in een tuin of op het balkon. Wist je trouwens dat hoornviolen blijven doorbloeien, ook al vergeet je de dode bloemetjes te verwijderen? Hierdoor kan je heel lang genieten van de bloem.

Maarts viooltje
Het Maarts viooltje is een populaire vioolsoort die je kunt herkennen aan de diep paarsblauwe kleur en soms een witte of roze kern. Deze bloem bloeit meerdere jaren en kun je ook zomaar in het wild tegenkomen. Verder geldt dat deze plant ongeveer 5 tot 15 centimeter hoog wordt. De bloemen hebben vijf kroonblaadjes waarbij de onderste een recht spoor draagt.

Bosviooltje
Ben je op zoek naar een winterbloeier? Kies dan voor het bosviooltje. Het bosviooltje is een erg onderhoudsvriendelijk bloempje dat het perfect doet in potten, bloembakken en in hangpotten. Het Bosviooltje bloeit in het najaar tot diep in de winter. Met deze soort weet je dus zeker dat jouw tuin of balkon ook in deze tijden van het jaar er kleurrijk uit zien.


Zomerviool
De Zomerviool is een tweejarige plant die bloeit in de nazomer en in de vroege herfst. De grote bloemen zijn kenmerkend voor deze soort. Dit terwijl de stelen juist kort zijn.

Viooltje Tuinplant

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

Viooltjes komen eigenlijk alleen voor als tuinplant. Dit komt doordat de bloempjes vaak korte stengels hebben waardoor ze in een boeket niet mooi tot zijn recht komen.

Viooltje Bloeitijd Seizoen

Bloeitijd / seizoen

Het verschilt per soort wanneer de viooltjes bloeien. Over het algemeen geldt dat dit van april tot en met oktober is. Verder geldt dat er ook wintervarianten zijn, deze bloeien dus in de winter.

Standplaats zon / schaduw

Viooltjes doen het eigenlijk overal goed. Wel raden we je aan om te kiezen voor een voedzame grond en dat de bloempjes in de halfschaduw tot volle zon staat. Zo bloeien de viooltjes het beste.

Snoeien

Het is niet nodig om viooltjes te snoeien. Wel raden we je aan om de uitgebloeide bloemen eruit te knijpen, hierdoor wordt de plant gestimuleerd om nieuwe bloemen aan te maken.

Vermeerderen / stekken

Ben je ook zo dol op viooltjes? Dan begrijpen ze dat je er graag nóg meer wilt. Gelukkig kan je viooltjes eenvoudig stekken. Hoe dit werkt? Snijd een gezond blad met steel af. Deze steek je in de stekgrond. Daarna plaats je de stek op een warme plek. Hierna is het wachten tot er wortels gaan groeien aan het stekje.

Drogen

Het Viooltje is een populaire bloem om te drogen. Niet zo gek als je het aan ons vraagt, want door de prachtige kleuren en het vrolijke karakter, kan gedroogde viooltjes gebruiken voor het maken van prachtige wanddecoratie. Hoe dit werkt? Leg de bloem tussen de bladzijden van een boek te leggen. Hierna leg je hier nog wat andere boeken op zodat dit goed stevig is aangedrukt. Laat dit ongeveer 3 weken liggen en hierna heb je prachtige gedroogde bloemen.

Veelgestelde vragen

Kunnen viooltjes overwinteren?

Zeker! Viooltjes kunnen niet alleen in het voorjaar, maar ook in de winter bloeien. Let op dat niet alle viooltjes in de winter bloeien, dus kijk altijd wel goed naar welke soort het is.

Hoe verzorg je viooltjes?

Viooltjes houden van een warme zonnige plek, maar kunnen ook prima bloeien in de halfschaduw. Ze houden van veel water en het is belangrijk dat de grond licht vochtig is. We raden je aan om uitgebloeide bloemetjes eruit te knijpen. Hierdoor worden de nieuwe bloempjes gestimuleerd om te groeien.

Hoe stek je het Viooltje?

Wil je graag jouw tuin of balkon voorzien van nog meer viooltjes? Door jouw huidige viooltjes te stekken, kun je ze eenvoudig vermeerderen. Hoe dit werkt? Snijd een gezond blad met steel af en steek deze in de stekgrond. Daarna plaats je de stek op een warme plek. Hierna is het wachten tot er wortels gaan groeien aan het stekje.

Kan je violen overhouden?

We raden je aan om de uitgebloeide bloempjes van de violen regelmatig uit te knijpen. Zo bloeien de andere bloempjes alleen maar langer. Wil je de violen overhouden? Wanneer het vorstig is dan kunnen sommige viooltjes hier goed tegen. Toch raden we je aan om voorzichtiger te zijn met pas geplante viooltjes. Hierbij raden we je aan om deze tijdelijk even binnen neer te zetten, zodat de bloempjes niet doodgaan.