Gelderse roos | Viburnum Opulus

De Viburnum Opulus, oftewel de Gelderse roos, is een struik met witte bloemen die in het najaar rode bessen krijgt. Hoewel veel mensen de Viburnum Opulus kennen als struik, zie je de Gelderse roos ook vaak terugkomen in een boeket.

Viburnum Bloem
Rode besjes Viburnum

Korte samenvatting

De Viburnum Opulus staat ook wel bekend als de sneeuwbal. Het is een sierheester met witte bloempjes die bloeien in mei of juni. Wanneer de bloempjes zijn uitgebloeid ontstaan er rode giftige bessen aan de struik. De bessen zijn ongeveer een centimeter groot. Je vindt de Gelderse roos vaak in rivierengebieden waarbij ze ook voorkomen in de Benelux. Ook zien we dat veel mensen de Viburnum Opulus in de tuin planten en wordt de bloem gebruikt in boeketten.

Viburnum Geschiedenis

Geschiedenis

De Viburnum Opulus komt afkomstig uit Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. De stelen van de bloem werden oorspronkelijk gebruikt als pijlschacht. Dit is allang niet meer het geval: de sneeuwbal fleurt nu echt een woonruimte op.

Oorsprong

De Viburnum Opulus komt dus van oorsprong uit Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. Viburnum betekent duister, toch denken veel mensen dat het woord van deze bloem zou samenhangen met het woord vibro. Dit betekent ook wel zwaaien en trillen, wat weer verwijst naar de buigzame takken.

Symbolische / kleuren betekenis

De Viburnum Opulus heeft lange stelen en bolvormige bloemen. Hierdoor wordt het ook wel gezien als een sneeuwbal. Dit is tegelijkertijd ook de bijnaam van de plant., Niet gek, als je het aan ons vraagt want de bloemen van de plant doen inderdaad erg denken aan sneeuwballen. Verder geldt dat de Gelderse roos als symbolische betekenis staat voor fierheid. Dit staat weer voor trots.

Viburnum Witte bloem

Hoe herken je de Viburnum Opulus?

De Viburnum Opulus is een hoge struik met witte bloemen in een bolvorm. De bloemen hebben afgeronde bladeren en vaak zitten er zo’n vijf blaadjes aan elke bloempje. Naast de prachtige looks van de bloem kan je de Viburnum Opulus ook herkennen aan de heerlijke geur. De plant ruikt heerlijk zoet, waardoor er een aangename geur wordt verspreidt. Een aanrader voor in huis of in de tuin.

Verzorging en onderhoud Viburnum

Verzorging / onderhouden

Heb je een boeket bloemen met de Viburnum Opulus? Dan is het belangrijk dat je weet hoe de bloemen zo lang mogelijk mooi blijven. De bloemen van de Viburnum Opulus zijn voorzien van houtachtige bruine stelen. Over het algemeen geldt dat de stelen van de plant het niet fijn vinden om in koud water gezet te worden. Mocht je dus een boeket Gelderse roos boeket hebben dan raden we je je aan om je vaas te vullen in handwarm water met snijbloemenvoeding. Als je dit niet doet dan gaat de bloem hangen.

Heb je de Viburnum Opulus als struik in je tuin? Kies dan voor een grond die humus- en voedselrijk is. Daarom is het een aanrader om compost toe te voegen. Geef de struik in droge tijden water, verder is de struik erg onderhoudsvrij.

Soorten

De Viburnum Opulus is een prachtige voorjaarsbloeier en kent ook diverse subsoorten. Het behoort tot het plantengeslacht Viburnum. Er bestaan ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen met elk een hoge sierwaarde. De belangrijkste subsoorten en familieleden van de Viburnum Opulus lichten we hieronder uit:

Viburnum Tinus
De Viburnum Tinus is groenblijvende en komt in de winter helemaal tot bloei. De bloeiperiode is van november t/m april waardoor de bloem van deze plant in de winter hartstikke goed tot zijn recht komt. De Viburnum Tinus heeft naast witte bloemen ook roze bloemen. Wanneer de bloem is uitgebloeid verschijnen en zwarte bessen.

Viburnum Burkwoodii
<p>De Viburnum Burkwoodii heeft wit-roze bloemen die bloeien in de maanden april en mei. De bloemen geven een heerlijk zoete geur af waardoor het elke tuin of woonkamer heerlijk zal ruiken.

Viburnum Eskimo
De Viburnum Eskimo heeft grote wit/roze bloemen waardoor het een echte eyecatcher is. In het voorjaar bloeit de plant, terwijl er in het najaar rode bessen verschijnen.

Japanse sneeuwbal
De naam van deze bloem zegt al wel genoeg: de bloem groeit in een ronde vorm en is wit van kleur. Hierdoor doet het denken aan een sneeuwbal.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De Viburnum Opulus is zowel een tuinplant als een snijbloem. Hierdoor kan je er voor kiezen om een struik te planten, zodat je tuin wordt voorzien van een prachtige struik met witte bloempjes. Ook kan je natuurlijk de meest prachtige boeketten met de Viburnum Opulus kopen.

Viburnum Bloeitijd

Bloeitijd / seizoen

De Viburnum Opulus bloeit rond mei en juni. Rond deze tijd zul je de bloem dus in bloei zien staan. Geniet er optimaal van, want de bloeiperiode is relatief kort.

Standplaats Viburnum

Standplaats zon / schaduw

De Viburnum Opulus houdt het liefst van de halfschaduw. Bovendien houdt de Viburnum Opulus van een niet te droge standplaats.

Snoeien

Vaak zorgt de Viburnum Opulus uit zichzelf voor een prachtige vorm, waardoor je deze nauwelijks hoeft te snoeien. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat je de Viburnum Opulus wilt terugsnoeien. Indien dit het geval is dan raden we je aan om dit in juli te doen, direct na de bloei. Bovendien geldt dat je ongeveer 1/5e van de oudste takken tot op enkele centimeters terug snoeit. Hierdoor wordt de nieuwe groei gestimuleerd.

Vermeerderen / stekken

Ook al staat de Viburnum Opulus prachtig in een boeket, je wilt deze misschien ook wel in de tuin hebben. Daarom leggen we je uit hoe je deze het beste kunt stekken. Let op dat wanneer je de Viburnum Opulus wilt vermeerderen, je dit het beste in mei/juni of augustus/september kunt doen.

Het stekken van deze plant kan met de methode afleggen. Dit is een makkelijke manier om de plant te vermeerderen. Allereerst kies je voor een jonge scheut die aan de plant groeit. Snijd met een mes in deze tak. Hierdoor ontstaat er een inkeping. Zorg ervoor dat je de stek met inkeping onder de grond legt. Hierna is het belangrijk dat je de grond goed vochtig houdt. Nu is het wachten tot er wortels groeien aan het stekje zodat een nieuwe plant ontstaat.

Drogen

Het drogen van de bloem is heel eenvoudig. Een populaire en eenvoudige manier om dit te doen is om de bloem tussen de bladzijden van een boek te leggen. Hierna leg je hier nog wat andere boeken op zodat dit goed stevig is aangedrukt. Laat dit ongeveer 3 weken liggen en hierna heb je prachtige gedroogde Viburnum Opulus bloemen.

Veelgestelde vragen

Hoe groot kan de Viburnum Opulus worden?

De Viburnum Opulus kan erg groot worden. Dit ligt vaak tussen de 1,5e en 6 meter, maar vaak zit het er tussenin en wordt deze 3 meter hoog. Het is een echte eyecatcher in een tuin.

Hoe verzorg je de Viburnum Opulus in een boeket?

Heb je een boeket die bestaat uit de Viburnum Opulus? Dan is het belangrijk om te weten dat de stelen van de Viburnum Opulus het niet fijn vinden om meteen in aanraking te komen met koud water. In dit geval raden we je aan om een vaas te vullen met handwarm water met snijbloem vulling. Doe je dit niet? Dan zul je zien dan de bloem gaat hangen.

Hoe verzorg je de Viburnum Opulus als struik?

De Viburnum Opulus als struik heeft weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is dat deze in een humus- en voedzame grond staat. Verder geldt dat je de struik water moet geven in droge periodes. De struik geeft een voorkeur aan een standplaats in de zon of in de halfschaduw. Hier komt de struik het beste tot zijn recht.

Hoe stek je de Viburnum Opulus?

De Viburnum Opulus kan je eenvoudig vermeerderen. We raden je aan om hiervoor een speciale methode te gebruiken. Deze methode staat bekend als afleggen. Hoe dit werkt? Kies voor een jonge scheut die aan de plant groeit. Snijd met een mes in deze tak. Hierdoor ontstaat er een inkeping. Zorg ervoor dat je de stek met inkeping onder de grond legt. Hierna is het belangrijk dat je de grond goed vochtig houdt. Hierna is het wachten tot er wortels groeien aan het stekje zodat een nieuwe plant ontstaat.

Hoe moet ik ziekten bij de Viburnum Opulus bestrijden?

De Viburnum Opulus kan helaas last krijgen van ziekten en ongedierte. Zo zie je vaak dat er bladluis verschijnt op jong groen blad van de Gelderse roos. Heb je last van bladluis? Kies dan voor biologische middelen om het te bestrijden.