Veronica | Ereprijs

Een bloem die ook wel ‘ereprijs’ wordt genoemd, dat moet wel een mooie bloem zijn toch? En dat is het ook! De veronica komt meestal voor in trossen van mooie bloemen met een sterke blauwe, paarse, roze of witte kleur. Aan enkele van de varianten van de veronica worden bovendien geneeskundige krachten toegekend.

Veronica Bloem
Veronica Korte Samenvatting

Korte samenvatting

De veronica is een langwerpige bloem die je veel terugziet in boeketten, maar ook in siertuinen. Het is niet alleen een populaire plant bij mensen, maar ook insecten zijn er dol op! In de zomer is het dan bij de veronica een drukte van belang. De planten kunnen bovendien best hoog worden, veronica’s van hoger dan een meter zijn geen uitzondering.

Veronica Geschiedenis

Geschiedenis

De veronica of ereprijs heeft voor beide namen een interessante oorsprong. De naam veronica heeft namelijk een sterke verbintenis met de heilige Sint Veronica. Die koppeling is overigens wel afgeleid van de Griekse naam voor de plant, Berenike. Dat de bloem ereprijs wordt genoemd heeft weer een heel ander achtergrondverhaal. Die naam komt van een voormalige Frankische koning. Die gebruikte de bloem op aanraden van een jager als geneesmiddel voor zijn melaatsheid (lepra) en hij genas hiervan. Hij omschreef de bloem vervolgens als ‘eer en prijs’ wat later verbasterd is tot ereprijs.

Oorsprong

Veronica komt van nature voor in Europa en in sommige delen in Noord-Azië. Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 500 verschillende soorten die zowel in het wild als gecontroleerd in tuinen groeien. Ook in Nederland groeit de veronica in het wild, er zijn hier maar liefst 23 wilde soorten bekend.

Symbolische betekenis

In sommige culturen wordt de veronica gezien als een plant met geneeskundige krachten. Dit is ook waar de naam ereprijs vandaan komt. Die naam komt van een Frankische koning. Hij gebruikte veronica op aanraden van een jager, hierdoor werd hij genezen van zijn melaatsheid (lepra). Daarom sprak hij over dit kruid als 'eer en prijs'.

Hoe herken je de veronica?

De veronica is te herkennen aan de langwerpige bloemen in een soort van kegelvorm. Ze komen vaak voor in het paars en blauw, maar bestaan ook in roze en witte varianten. Ze kunnen redelijk hoog worden, tot wel 1,2 meter. De bloem is erg aantrekkelijk voor vliegende insecten, dus ook de rondvliegende bijen en vlinders kunnen prijsgeven dat het om een ereprijs gaat. Hoe dan ook is het een opvallende bloem en zeker een eyecatcher, of je ‘m nou in je tuin of in je woonkamer hebt staan.

Verzorging / onderhouden

De veronica is redelijk makkelijk te onderhouden en te verzorgen, in de tuin is het een kwestie van af en toe bewateren en slechts licht bemesten is voldoende. Zet je de ereprijs op een vaas dan gaat hij over het algemeen een week mee. Snij dan vooraf de steel schuin af met een schoon mes, dan gaat hij het langst mee. Vervolgens raden we aan om wat snijbloemenvoeding aan het water toe te voegen en je veronica is klaar om je huis op te fleuren!

Soorten

Er zijn wereldwijd meer dan 500 soorten veronica te vinden, waarvan er 23 soorten in het wild in Nederland groeien. Je hebt zowel eenjarige als meerjarige ereprijzen en ook de grootte en de kleur kan verschillen per soort. De meeste soorten zijn er in het blauw, paars, roze of wit. Hieronder vindt u een aantal van de meest bekende en meest voorkomende soorten van de veronica:

Veronica longifolia

De bekendste van het stel: de veronica longifolia. Deze bloem wordt ook wel de lange ereprijs genoemd, niet geheel verrassend is dit dan ook een van de hoogst groeiende ereprijzen. Bijkomend voordeel is dat deze donkerblauwe veronica ook goed tegen wat lagere temperaturen kan. Hij bloeit in juli en augustus.

Veronica officinalis

De mannetjesereprijs wordt deze soort ook wel genoemd. Deze plant heeft prachtige lichtblauwe trossen bloemen en je zult ‘m vast wel eens tegen zijn gekomen tijdens een wandeling. De mannetjesereprijs groeit namelijk veel op heide en graslanden, waar hij er bovenuit steekt met z’n opvallende kelken.

Veronica spicata

Deze veronica-soort zie je veel terug in tuinen, waar deze sterke plant vaak wordt geplant. De spicata bloeit in juli en augustus en toon dan mooie blauwe bloemen. Deze soort wordt wat minder hoog dan bijvoorbeeld de lange ereprijs, maar kan nog steeds zo’n halve meter boven de grond uitkomen. Fan van insecten? Deze ereprijs is erg geliefd bij bijen en vlinders!

Veronica gentianoides

De veronica gentianoides, ook wel bekend als de gentiaan ereprijs, laat iets andere bloemen zien dan de andere ereprijzen. Bovendien is deze soort er wat eerder in het jaar dan de meeste andere soorten, hij bloeit namelijk van mei tot en met juni. Als je daarna snel bent en de uitgebloeide bloemen afknipt is er zelfs nog een tweede bloeiperiode mogelijk.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De ereprijs is niet alleen te gebruiken als snijbloem in boeketten, maar kan ook prima in je tuin geplant worden. Daar kan hij groeien tot een hoogte van boven de 1 meter, wat een prachtig gezicht geeft als de veronica in volle bloei is. Bovendien zullen er dan vele vliegende insecten en vlinders rondcirkelen rond de ereprijs, ze zijn namelijk erg geliefd! Zet je je veronica toch liever thuis op een vaas? Dan kun je er over het algemeen dik een week van genieten.

Bloeitijd / seizoen

De ereprijs bloeit in de maanden juli en augustus, houd er wel rekening mee dat dit per soort licht kan verschillen. Ditzelfde geldt overigens voor de maximale hoogte van de plant. Doordat de veronica bloeit in de nazomer en insecten er sowieso al dol op zijn, moet je wel rekening houden met veel bijen en vlinders in je tuin. Prachtig natuurlijk als je daarvan houdt, een goed punt om rekening te houden als je daar niet zo’n fan van bent.

Standplaats zon / schaduw

In de tuin hecht de veronica niet aan een bepaalde plek als het aankomt op zon of schaduw, maar op een vaas wel! Zet ‘m niet in de volle zon, daar houdt-ie niet van. Vermijd daarnaast een plek op de tocht en houd de vaas uit de buurt bij je fruitschaal. Zet ‘m waar mogelijk ook uit de buurt van je verwarming of kachel.

De veronica planten

Als je de veronica in je tuin wil zaaien dan kun je dat op verschillende momenten in het jaar doen. Je kunt dit doen in het voorjaar, voordat de bloeiperiode begint, dus in de maanden maart en april. Dan zaai je ze eerst in een zaaibak, voor je ze in de tuin zet. Kies je ervoor om het later te doen (of ben je het per ongeluk vergeten), dan kun je ook in de bloeiperiode zelf zaaien, van juni tot en met augustus. Dan zaai je de zaadjes direct buiten in je tuin en zullen ze in ongeveer twee weken gaan ontkiemen. De zaadjes mogen maar dun bedekt worden, als er teveel grond overheen ligt zullen ze niet of moeizaam uitkomen.

Snoeien

Snoeien is niet per se nodig bij de ereprijs. Wat je wel kunt doen is de verdorde blaadjes en stengels verwijderen. Zo haal je de afgestorven onderdelen weg en kan je veronica in de volgende bloeiperiode alle energie steken in de bloei van nieuwe bloemen.

De hoogste soorten van de veronica kunnen wel een hoogte bereiken van 1,2 meter! De meeste soorten bereiken een hoogte van tussen de 50 en 100 cm, nog steeds hoog genoeg om de aandacht te trekken in je tuin of perk.

Veelgestelde vragen

Trekken alle ereprijzen insecten aan?

De veronica of ereprijs staat erom bekend dat hij insecten als bijen en vlinders aantrekt. Het is echter maar één soort, de veronica spicata, die echt veel van deze vliegende insecten aantrekt. De andere veronica’s zullen ook bezocht worden, maar niet opvallend meer of minder dan de gemiddelde bloem

Hoe hoog kan de veronica worden?

De hoogste soorten van de veronica kunnen wel een hoogte bereiken van 1,2 meter! De meeste soorten bereiken een hoogte van tussen de 50 en 100 cm, nog steeds hoog genoeg om de aandacht te trekken in je tuin of perk.

Waarom heet de veronica ook wel de ereprijs?

De veronica wordt naar verluidt ereprijs genoemd vanwege een Frankische koning. Deze koning werd door een jager geadviseerd werd om de bloem te gebruiken als geneesmiddel voor zijn melaatsheid (lepra). Hij genas wonderwel en besloot daarom de bloem eer en prijs te noemen, wat later verworden is tot ereprijs. Hoe dan ook verdient de bloem de naam vanwege zijn prachtige uiterlijk!