Chrysanten | Chrysanthemums

Chrysanten, oftewel Chrysanthemums zijn verkrijgbaar in heel veel soorten. Van een kleine chrysant tot aan een grote bol chrysant met sprieten: deze bloem kent heel veel varianten. Goed nieuws: de bloem is het hele jaar door verkrijgbaar. Zo is de chrysant in de zomer en de lente verkrijgbaar in vrolijke kleuren, zoals geel, limegroen, lila en roze. In de herfst heeft de bloem warmrode en bruine tinten, terwijl je in de winter de bloemen kan herkennen aan de witte en roze kleur.

Chrysanten bestellen
Chrysanten bloem
Boeket met Chrysanten

Korte samenvatting

Chrysanten hebben bij sommige mensen een stoffig imago, maar de chrysanten die wij verkopen bewijzen echt het tegendeel. De bloem is hartstikke veelzijdig en kan in combinatie met andere bloemen en planten een echte eyecatcher zijn van een tuin of een boeket. Het hele jaar door kan je genieten van deze bloem, want er is altijd wel een andere soort die op dat moment in zijn bloeiperiode zit.

Wil je direct Chrysanten bestellen en laten bezorgen? Bekijk dan ons assortiment

Geschiedenis

De Chrysanten zijn al heel veel jaar in Nederland. We nemen je even mee terug in naar het jaar 1700. Rond 1700 kwam de bloem naar Europa. Van oorsprong was de bloem alleen verkrijgbaar in een goudgele kleur. Door de jaren heen werd de bloem steeds bekender en ontstonden er nieuwe varianten, doordat kwekers ermee aan de slag gingen. Dit heeft geresulteerd in een groot aanbod aan chrysanten in diverse kleuren en soorten.

Oorsprong

De chrysant komt oorspronkelijk uit China en Japan. In deze landen waren de bloemen erg speciaal. Zo mochten alleen de edelen zich bezighouden met deze bloem. In Japan werd de bloem zelfs uitgeroepen tot ‘nationale bloem’. Zo werden de tronen van keizers bedekt met de bloemen. 

Hoewel de bloem een Aziatische afkomst heeft, is de naam afkomstig uit het Grieks. Chrys betekent goud en anthemon betekent bloem.

Symbolische / kleuren betekenis

De chrysant staat in Europa voor geluk. Wil je iemand dus binnenkort geluk wensen? Stuur hem of haar dan een bosje bloemen met een chrysant. Opvallend is trouwens dat de chrysant in Japan symbool staat voor een lang leven. Hier is het ook het nationale symbool van het land. Kortom: de chrysant is een wel hele speciale bloem.

Chrysant herkenning

Hoe herken je de chrysant?

De chrysant is een bloem die verschillende soorten kent. Daarom is het soms misschien lastig om te ontdekken hoe je de bloem kan herkennen. Gelukkig heeft de bloem wel een aantal kenmerken wat de bloem typeert. Het hart van de bloem heeft buisvormige bloemetjes. Hier omheen zijn platte schutblaadjes in een kransvorm. De bladeren zijn vlezig en zijn verspreid langs de steel van de bloem. Het verschilt per bloem hoe groot deze is. Zo zijn er kleine chrysanten met een bloemgrootte van 1 centimeter, maar zijn er ook grotere bloemen van 14 centimeter.

Chrysant verzorgen en onderhouden

Verzorging / onderhouden

De chrysant is een bloem waarbij het afhankelijk is van de soort hoe je deze het beste kunt verzorgen en onderhouden. Een aantal chrysanten zijn winterhard, zoals de indicum, keranum en rebellum. Bij deze soorten raden we je overigens wel aan om een beetje stro of houtsnippers rond de plant te leggen. Zo bescherm je de wortels.

De chrysanthemum morifolium is niet winterhard. Heb je deze dus in je tuin of op je balkon? Dan raden we je aan om deze naar binnen te halen, anders overleeft de bloem de winter niet.

Voor alle chrysanten geldt dat je de plant regelmatig water geeft. Ongeveer twee a drie keer per week is voldoende. Let erop dat de kluit van de bloem licht vochtig blijft. Wil je nog langer genieten van de bloem? Verwijder dan de uitgebloeide bloemen. Hierdoor stimuleer je de aanmaak van nieuwe knoppen.

Staat de chrysant op de vaas? Dan kun je hier lang van genieten, want een chrysant blijft over het algemeen wel twee weken mooi in je vaas!

Soorten

De chrysant kent heel veel soorten. Dit zijn de meest bekende chrysanten die we kennen:

Chrysant pluis
De chrysant pluis is een grote bolvormige chrysant. De bloem kan wel 14 centimeter worden. Dit maakt de bloem een echte eyecatcher. Niet gek ook dat je deze bloem vaak terugziet in prachtige veldboeketten. De chrysant pluis kent ook weer heel veel subsoorten, in diverse kleuren en soorten. Afhankelijk van het seizoen verschilt het welke soort op dat moment verkrijgbaar is.

Chrysant Santini
De chrysant santini herken je aan de kleine bloemetjes. De bloemetjes zitten vertakt op de steel. Deze bloem zie je vaak in plantenbakken in de tuin of op het balkon. Ook is dit een geliefde bloem om toe te passen in bloemstukken. Ook bij de chrysant santini geldt dat er weer heel veel subsoorten zijn, in verschillende prachtige kleuren.

Chrysant tros
De chrysant tros ligt qua grootte tussen de pluis en santini. De bladeren van de bloem staan gelaagd naar buiten. Ook deze soort is weer verkrijgbaar in verschillende subsoorten, in de meest prachtige kleuren.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

Deze bloem is een erg populaire snijbloem, maar je ziet de bloem ook vaak in de tuin of in plantenbakken op het balkon. De meeste mensen gooien de bloem weg wanneer deze is uitgebloeid. Toch kan je de bloem behouden, indien je dit wenst. Als je dit wilt doen dan raden we je aan om de bloem terug te knippen wanneer deze is uitgebloeid. Hierna is het belangrijk dat de bloem op een plek staat waar het niet vriest maar waar de temperatuur ook niet boven de 15 graden uitkomt.

Chrysant bloeitijd

Bloeitijd / seizoen

Het verschilt per soort wanneer deze bloeit. Bekijk altijd per soort wanneer de bloeiperiode is. Wanneer je een boeket koopt met de chrysant dan heb je altijd de soort die op dat moment in bloei staat.

Chrysant Standplaats zon/schaduw

Standplaats zon / schaduw

De chrysant houdt van voldoende licht. Wanneer de bloem niet voldoende licht krijgt dan kunnen de bloemen niet opengaan. Wij raden je aan om de bloem in de volle zon te plaatsen. Let er wel op dat sommige soorten niet winterhard zijn. Indien je een niet-winterharde chrysant hebt dan raden we je aan om de bloem naar binnen te halen.

Bollen planten

Wil je de chrysant planten? Zorg er dan voor dat de grond eerst goed los is. Hierna kun je de grond eventueel mengen met aanplantaarde.

Snoeien

Wij raden je aan om de chrysant van mei tot en met juli regelmatig te snoeien. Dit komt doordat de bloem in deze maanden de energie enkel gebruikt voor de groei van scheuten. Door de bloem te snoeien blijft de bosachtige vorm in tact.

Vermeerderen / stekken

Wil je de chrysanten vermeerderen? Dat kan! Dit kan je het beste in het voorjaar doen. Haal de scheuten onderaan de chrysant er voorzichtig af. Let op dat de scheuten ongeveer 6cm zijn. Wanneer je kleine scheuten kiest dan werkt het vaak niet. Hierna dien je de onderste blaadjes eraf te halen. Vervolgens prik je gaatjes in piepschuim en leg je dit in een bak met water. Steek de plantjes in het piepschuim. Komen er worteltjes aan de chrysant? Dan is het tijd om ze te verplanten in een potje met potgrond.

Drogen

Wil je de chrysant drogen? Een bekende manier is door de bloemen te drogen tussen de bladzijden van een boek. Leg de chrysant bloemen tussen de pagina’s van een boek. Hierna leg je hier nog wat andere boeken op. Laat dit ongeveer 3 weken liggen en hierna heb je prachtige gedroogde chrysanten.

Overhouden / bewaren

De meeste mensen gooien de bloem weg wanneer deze is uitgebloeid. Wil je de chrysant toch behouden? Dat kan, maar dan moet je wel een aantal dingen doen. Zo is het belangrijk dat je de bloem terug knipt wanneer deze is uitgebloeid. Hierna is het belangrijk dat de bloem op een plek staat waar het niet vriest maar waar de temperatuur ook niet boven de 15 graden uitkomt.

Favoriete boeketten voorzien van chrysant bloem

De chrysant is een bloem wat staat voor geluk. Daarom vind je deze bloem in veel vrolijke boeketten, zoals veldboeketten. Het grote voordeel van de chrysant is dat deze bloem vaak wel twee weken mooi blijft op een vaas!

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de chrysant water geven?

Het is belangrijk dat je de bloem ongeveer twee keer per week water geeft. Bekijk wel altijd hoe droog de grond is. Wanneer de grond licht vochtig is dan kan je deze weer nieuw water geven. De grond van de bloem moet niet uitgedroogd zijn want dan gaat deze dood.

Is de chrysant vatbaar voor ziektes?

De chrysant is redelijk vatbaar voor ziektes en ongedierte. Zo kan de chrysant bijvoorbeeld last krijgen van septoria of bladvlekkenziekte. Dit is een schimmelziekte waarbij er kleine bladvlekjes ontstaan. Wanneer je dit ontdekt dan raden we je aan om op tijd de aangetaste bladeren er af te halen.

Wanneer bloeit de chrysant?

Het is afhankelijk per soort wanneer de bloem bloeit. Zo kun je dus eigenlijk het hele jaar door genieten van een chrysant, maar verschilt het dus wel welke soort per seizoen het beste tot zijn recht komt.