Zo maak je zelf een droogbloemen boeket!

Je kent het vast wel, je hebt een prachtig boeket bloemen gekregen, maar je vindt het zonde om het boeket over een tijdje weg te gooien. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Je kunt het boeket bloemen namelijk drogen, zodat je er nog heel lang van kunt genieten. Geen idee hoe je zelf een boeket bloemen kunt drogen? Dat gaan we je stap voor stap uitleggen, het is namelijk heel simpel!

Welke bloemen zijn geschikt om te drogen?

In principe zijn alle bloemen geschikt om te drogen. Het kan wel zijn dat de ene bloem het beter doet dan de andere bloem. Witte bloemen kunnen wel gedroogd worden, maar meestal verschieten ze wel snel van kleur en worden ze bruin. Rozen doen het altijd goed. En ook lavendel en hortensia’s laten zich graag drogen. Probeer het uit met verschillende bloemen, je ziet vanzelf welke bloemen gedroogd willen worden.

Losse bloemen drogen

Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen. Je kunt losse bloemen bijvoorbeeld perfect tussen de pagina’s van een boek leggen en er een paar zware boeken bovenop leggen. Je laat ze een poosje liggen en na ruim 3 weken zijn de bloemen plat en gedroogd en kun je ze in een mooie lijst verwerken. Ook supertof om cadeau te geven aan een dierbare.

Hoe droog je je droogbloemen boeket?

Met een boeket bloemen wordt het lastiger om het tussen de pagina’s van een boek te drogen. Maar je kunt een boeket bloemen wel heel eenvoudig op een andere manier drogen, namelijk door ze hangend aan de lucht te laten drogen.

Hoe je dit doet? Ga als volgt en stap voor stap ter werk:

Stap 1 - droogbloemen sorteren

Sorteer de bloemen van hetzelfde soort bij elkaar en verwijder vervolgens zoveel mogelijk bladeren van de steel. Bind de bloemen met elastiekjes bij elkaar in kleine bosjes. Heb je geen elastiekjes, dan werkt een plakbandje ook prima.

Stap 2 - droogbloemen ophangen

Hang ze ondersteboven aan een lang (sisal)touw op een goed ventilerende, donkere plaats, zoals bijvoorbeeld de zolder. De ruimte moet warm en droog zijn, niet vochtig, want anders kan er schimmel op de bloemen komen. Hang de bloemen niet in de felle zon en hang ze ook niet te dicht op elkaar, want de bosjes moeten voldoende lucht krijgen om te kunnen drogen.

Stap 3 - droogbloemen gedroogd

De bloemen zijn gedroogd als ze wat bros en knisperig aanvoelen. Dit kan al over een week zijn, maar kan net zo goed een aantal weken duren. Afhankelijk van de soort bloemen, de ruimte, het weer en de droog methode.

Klaar met drogen? Decoreren maar!

Het drogen van de bloemen is gelukt wanneer je ze op een vaas kunt zetten en ze rechtop blijven staan. Gaan ze toch hangen, dan moet je ze nog iets langer laten drogen. Is het drogen van de bloemen klaar? Dan kun je aan de slag met de droogbloemen! Het is superleuk om je interieur een boost te geven met de droogbloemen boeket. Zet ze op een toffe vaas of verwerk ze in een mooie lijst en hang het op. Supermooi aandenken en een tof statement voor je interieur. En weet je wat zo fijn is? Ze hebben geen water nodig!

Rozen drogen

Benieuwd hoe je zelf het beste een heel boeket rozen kan drogen? Klik hier, lees de blog over het drogen van rozen en maak je huiskamer nóg gezelliger!