Welke tuinklusjes zijn er in november

We hebben een echt geweldige nazomer gehad, maar de herfst is nu echt volop aanwezig. De natuur bereidt zich voor op de naderende winter en we zullen in de tuin ook aan de slag moeten. We hebben de klusjes even voor je op een rijtje gezet.

We hebben een echt geweldige nazomer gehad, maar de herfst is nu echt volop aanwezig. De natuur bereidt zich voor op de naderende winter en we zullen in de tuin ook aan de slag moeten. We hebben de klusjes even voor je op een rijtje gezet.

De tuin

Verwijder de laatste gevallen bladeren van het gazon en eventueel ook uit de vijver als je die hebt.

Snijd de vaste planten terug en breng het afval naar de composthoop. In november kun je ook nog vaste planten scheuren en verjongen.

Nu is de tijd om bomen en struiken te verplanten. Hoe jonger ze zijn, hoe eenvoudiger dit nog is. Oudere exemplaren kan je beter laten staan, want het is moeilijk om bij deze de wortelkluit intact te houden bij verplaatsing.

Plant nu bloembollen om in het voorjaar te genieten van een mooie, kleurige tuin. uiterlijk en stevigheid.

Bescherm gevoelige vaste planten als bijvoorbeeld Agapanthus met mulch tegen de vorst. Planten in pot en bladhoudende vormen dien je vorstvrij te overwinteren. Vergeet niet om ook andere vorstgevoelige planten binnenshuis onder te brengen om te overwinteren. Bescherm ook vorstgevoelige potten, bijvoorbeeld door ze in te pakken in bolletjesplastic. Het is altijd zo jammer als je een barst vindt in een mooie pot na een strenge nachtvorst.

Zet potplanten op een paar stenen of breng ze op een andere wijze vrij van de grond om overtollig water makkelijk af te kunnen voeren.

In november zijn veel struiken en bomen een stuk goedkoper bij de kwekers. Ideaal als je er veel nodig hebt, bijvoorbeeld om een haag te vormen. Zorg er wel voor dat je ze zo snel mogelijk plant om uitdroging van de wortels te voorkomen. Dit is ook een prima tijd om ook rozen te planten. Kies wel een plek waar eerder geen rozen stonden. Zo vermijd je rozenziekten die misschien nog in de grond aanwezig zouden zijn.

De meeste bladverliezende bomen en struiken zijn tijdens de winterperiode te snoeien. Wel oppassen met de hydrangea, deze kun je beter in het voorjaar snoeien. Daarnaast hebben de droge bloemen ook een decoratieve waarde in de wintertuin. Ook bladhoudende bomen en struiken snoei je beter in de lente.

Controleer ook of alle planten beveiligd zijn tegen harde wind.

Heb je nieuwe struiken geplant? Bescherm ze dan tegen konijnen en andere knaagdieren.

Snoei nu ook druif, dat kan twee keer per jaar. In de zomer vormt de plant lange scheuten. Maar in de winter, als het blad van de twijgen is gevallen, is de structuur van de struik veel beter zichtbaar.

Het gazon

Verwijder gevallen bladeren van je gazon omdat ze licht en vocht blokkeren. Het gras groeit nog steeds zolang de temperatuur boven de 5 graden blijft. Misschien is het dus nog nodig om het gras een keer te maaien als het weer zacht blijft. Zorg dan wel dat je niet te kort knipt.

Heb je dat gedaan, zorg er dan wel voor dat je de grasmaaier gereinigd en droog is voor je deze opbergt voor de winter. Eventuele brandstof ook verwijderen.

Heeft het ’s nachts gevroren? Loop dan niet op het gazon. Het gras raakt hierdoor beschadigd en er blijven lelijke bruine plekken op het gras.

Als het nodig is om het gazon te bemesten, gebruik dan wel een speciale mix voor de herfst. Deze heeft een hoger kalium-gehalte. Gewone meststof bevat veel stikstof waardoor het gras harder gaat groeien en dat is precies wat je niet wilt in deze periode.

De vijver

Zorg ervoor dat de vijver niet dicht vriest. Dat kan dodelijk zijn voor het leven in de vijver. Is het toch gebeurd en is het nodig om een gat te maken, gebruik dan zeker geen bruut geweld door er op los te hakken. De klappen zijn echt schadelijk voor de vissen. Neem in plaats daarvan een pan met kokend water en zet deze op het ijs. Hou deze vast tot het gesmolten is.

Bescherm gevoelige oeverplanten tegen de vorst bijvoorbeeld dor de blader te knakken en over het hart van de plant te plaatsen. Kijk daarna of er nog extra bescherming nodig is met bijvoorbeeld bladeren of een doek.

Zorg dat hongerige reigers zich niet te goed kunnen doen aan de vissen. Span draden langs de oever en ondiepe gedeeltes, want dat is waar reigers gaan staan. Zorg ervoor dat ze minsten 15 centimeter diep de vijver in gaan om er zeker van te zijn dat de reigers geen kans maken op een buffet