Rouwvliegjes bestrijden doe je zo!

Wanneer je een kamerplant aanschaft wil je natuurlijk dat de plant jouw interieur een boost geeft. Wat je dan juist níet wilt, is een huis vol rouwvliegjes. Deze kleine vervelende vliegjes komen vaak uit de aarde van kamerplanten. Ze zijn vervelend en leggen wel 200 eitjes per dag, hierdoor krioelt het van de vliegjes voor je er erg in hebt. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van deze vervelende beestjes af, maar hoe? En hoe voorkom je ze überhaupt? Dat leg ik je uit in deze blog!

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes die vaak gezien worden als fruitvliegjes. Echter hebben rouwvliegjes en fruitvliegjes een hele andere kleur. Daarnaast zie je fruitvliegjes voornamelijk in de zomer en rouwvliegjes in andere periodes.  Rouwvliegjes komen af op vochtige aarde en rottende wortels. De eitjes die de rouwvliegjes leggen veranderen in larven. De larven zijn gek op natte grond. Hier blijven ze dus het liefst in zitten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je overspoeld wordt met deze vliegjes. 

Hoe voorkom je rouwvliegjes?

  • Aangezien rouwvliegjes zich het fijnst voelen in een natte ondergrond is het heel belangrijk dat je jouw planten niet te veel water geeft. Daarnaast zijn rottende wortels ook erg populair bij rouwvliegjes.
  • Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden is om zoveel mogelijk de dode blaadjes om de plant heen weg te halen.
  • Wanneer je een plant koopt is het ook slim om te bekijken of er al rouwvliegjes omheen zitten. Als dit het geval is, is de plant dus al besmet en kun je beter kijken of je een andere plant kan aanschaffen.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

  • We kennen allemaal ondertussen het concept quarantaine wel. Dat komt goed uit als je rouwvliegjes hebt. Heel erg belangrijk is namelijk om de plant die besmet is met rouwvliegjes in quarantaine te zetten. Zover mogelijk van eventuele andere planten in jouw huis vandaan. Je wilt natuurlijk niet dat deze besmette plant ook andere planten in je huis besmet. 
  • Een andere belangrijke maatregel is het uitdrogen van de aarde. Zoals ik eerder al benoemde houden rouwvliegjes van natte aarde. Wanneer je de aarde dus laat uitdrogen is de kans aanwezig dat de rouwvliegjes er vandoor gaan.
  • Daarnaast kun je het beste alle potgrond vervangen door nieuwe potgrond. Zorg ervoor dat je de wortels goed schoonmaakt van de aarde. Trek de wortels voorzichtig los van elkaar om zo alle resterende beetjes aarde uit de wortels te krijgen. 
  • Een laatste standaard redmiddel is zand. Gewoon normaal zand wat je vindt op het strand of in een speeltuin. Leg een beetje zand op de bovenkant van de potgrond zodat je niets meer van de potgrond ziet. Dit zorgt ervoor dat de vliegjes niet meer bij de natte aarde kunnen komen en er dus ook geen voedingsstoffen meer uit kunnen halen. Hierdoor zullen ze uiteindelijk een ander plekje zoeken om te vertoeven.

Pokon plantkuur

Mocht je al het bovenstaande al geprobeerd hebben, maar nog steeds last hebben van rouwvliegjes, dan kan je altijd nog overgaan op de plantenkuur van Pokon. Deze capsules begraaf je in de potgrond van de plant die besmet is door met de rouwvliegjes. De capsule zorgt ervoor dat de smaak en de geur van de plant verandert voor de rouwvliegjes. Hierdoor vinden de vliegjes de planten niet lekker meer en zullen ze uiteindelijk vertrekken. Op zoek naar een plekje waar ze zich wel fijn voelen. Ver van jouw huiskamer. Houd er wel rekening mee dat de capsules een lichte geur met zich meebrengen.