Hoe verpot je een plant?

Wanneer je een plant koopt en die op een mooi plekje in je huis zet, is het natuurlijk de bedoeling dat je er zo lang mogelijk van kan genieten. De plant moet zo goed mogelijk groeien en het liefst gezond zijn. Er zijn meerdere manieren om jouw plant zo gezond mogelijk te houden. Één manier om je plant goed te verzorgen is om die eens in de zoveel tijd te verpotten. Planten stoppen met groeien als ze niet genoeg ruimte hebben. Voor een gezonde plant moet je ervoor zorgen dat deze kan blijven groeien en zich verder kan blijven ontwikkelen. In deze blog leg ik je precies uit hoe je jouw plant het beste kan verpotten.

Waarom verpot je een plant?

Of planten nu de ruimte hebben of niet, groeien doen ze toch wel. Dat is één van de redenen waarom het beter is om jouw favoriete plant tijdig te verpotten. Daarnaast is het ook belangrijk dat de wortels plek hebben om te groeien en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Wanneer jij je plant tijdig verpot, zorgt dat er niet alleen voor dat jouw plant fijn kan groeien. Het zorgt ook voor gezondere wortels. Op het moment dat de pot te klein is en de wortels gaan groeien, zullen de wortels in elkaar gaan groeien. Als dit te lang zo doorgaat kunnen de wortels verstikken en kan de plant uiteindelijk dood gaan. Dit is natuurlijk iets wat we zoveel mogelijk willen voorkomen.

Wanneer moet je verpotten?

Een goed begin van je nieuwe plant begint bij het verpotten. Wanneer je jouw plant net hebt aangeschaft is het altijd goed om de plant even te verpotten. Zo kan je de plant gelijk laten wennen aan zijn nieuwe stekje. Verder kan je een plant het beste elk jaar verpotten. Wanneer jouw plant al wat ouder is, rond de 120 centimeter lang, hoef je de plant alleen maar één keer per jaar van wat nieuwe verse potgrond te voorzien. Dat doe je door de bovenste laag van de potgrond te vervangen door nieuwe potgrond. Ongeveer vijf tot tien centimeter is dan voldoende. Mocht je dat zelf niet voldoende vinden kan je er ook voor kiezen om jouw oude plant eens in de twee jaar te verpotten.

Wat heel belangrijk is wanneer je jouw plant gaat verpotten is dat je het in de lente doet. Dit is de sterkste periode van de plant. Mochten er dan tijdens het verpotten wortels beschadigen, is de plant zelf sterk genoeg om te herstellen. Nu hoef je natuurlijk niet precies in de lente te verpotten, zolang je er maar voor zorgt dat je de plant niet tijdens de winter verpot. Dit is de rustperiode van de plant. In deze periode hebben ze dus minder kracht om zichzelf te herstellen als er wortels beschadigd worden.

Hoe kan je zien dat het tijd is om te verpotten?

Wanneer je het idee hebt dat de plant te groot wordt voor zijn pot kan je dat op een hele makkelijke manier controleren. Wrik de kluit van de plant uit de pot. Wanneer je aan de onderkant van de kluit overal wortels ziet die door elkaar groeien is het tijd om te verpotten. Je ziet dan namelijk dat de wortels proberen een weg te vinden in een te kleine ruimte. 

In wat voor soort pot moet je verpotten?

Wanneer je door de kluit gezien hebt dat het tijd is om de plant te verpotten, kan je de volgende stap zetten in het verpot proces. Belangrijk bij het kiezen van een nieuwe pot is dat hij groot genoeg is. Zorg er altijd voor dat de nieuwe pot minimaal vijf centimeter groter is dan de oude pot. Kies ook voor een pot met gaten in de onderkant. Dit zorgt ervoor dat het water makkelijk weg kan lopen en het niet onderin de pot blijft zitten. Wanneer er water in de pot blijft zitten kunnen de wortels gaan rotten en dat willen we dus niet hebben. Zorg er wel voor dat je onder de pot een schaal hebt staan waar het water in kan lopen. Anders loopt straks je hele vloer onder met water.

Wanneer gebruik je hydrokorrels?

Hydrokorrels worden door planten gebruikt als waterbuffers. De korrels nemen het overtollige water op en de plant haalt daar, wanneer het nodig is, dan weer het water uit. Je kan de korrels het beste gebruiken bij kamerplanten. Mocht je bijvoorbeeld geen pot hebben met een gat in de onderkant, kun je dus hydrokorrels gebruiken. Doe dan een dikke laag hydrokorrels in je pot en daarboven de potgrond. Op deze manier gebruik je de hydrokorrels het beste en wordt jouw plant nóg blijer.

Verpotten in zeven stappen

Verpotten klinkt soms ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel erg makkelijk. Als je zorgt voor een goede basis kan het eigenlijk niet mis gaan. Volg het stappenplan en jouw plant is binnen een mum van tijd weer helemaal gelukkig. 

1. Maak de kluit van de plant een beetje nat.

2. Verwijder de oude potgrond tussen de wortels vandaan en maak de wortels die in elkaar zitten verstrengeld los van elkaar.

3. Voeg de potgrond of hydrokorrels toe aan de pot. 

4. Zet de kluit in het midden van de pot.

5. Vul de overgebleven ruimte met potgrond tot een paar centimeter onder de rand van de pot.

6. Duw de potgrond zachtjes aan.

7. Geef de plant gelijk een klein beetje water zodat de grond vochtig kan worden en zet de plant op een mooie plek in huis, zodat hij optimaal kan genieten van zijn nieuwe stekkie.