Oranjebloesem

De oranjebloesem, is een fleurige bloem met witte bladeren en oranjekleurige meeldraden. Het is de bloem van de oranjeboom en wordt ook wel choisya ternata genoemd. De bloesem van de oranjeboom kan wel tot twee meter hoog worden. Het is een winterharde bloem, maar pas wel op, want voor vorst is deze bloem wel gevoelig. Wil je zelf de oranjebloesem in de tuin? Kies dan voor een oranjebloesem struik.

Oranjebloesem

Korte samenvatting

De oranjebloesem is een witte bloem met meeldraden in het oranje. Hier dankt de bloem dan ook zijn naam aan. Het is een fleurige bloem en vaak zie je meerdere kleine oranjebloesem bloempjes bij elkaar. Oranjebloesem komt van de oranjeboom of in een oranjebloesem struik en is de eyecatcher van een tuin. Met zijn kleine klokachtige bloemetjes is het een prachtige toevoeging voor in de tuin.

Geschiedenis

Zo’n 3000 jaar geleden werden oranjebomen geteeld in China. Aan deze bloemen bloeiden vruchten en oranjebloesem. In de 16e eeuw ontdekte Europa de boom en begon deze ook met de teelt van de oranjeboom. Meteen zagen meteen mensen hoe uniek de boom is, omdat er zowel vruchten als bloemetjes aan groeien. Ook aan de oranjebloesem struik bloeien oranjebloesem bloempjes. Aan de struik bloeien geen vruchten.

Oorsprong

De oranjebloesem komt dus oorspronkelijk uit China. In China bloeit de oranjebloesem in april en mei, terwijl dit in Europa in februari tot juni is. De bomen en struiken bestaan al heel veel jaren en zijn nog steeds hartstikke populair!

Symbolische / kleuren betekenis

De oranjebloesem heeft door de jaren heen verschillende betekenissen gehad. Zo werden oranjebloesem bloemen geassocieerd met zuiverheid, onschuld, kuisheid en vruchtbaarheid. Ook werden ze veel geassocieerd met bruiden: het stond voor geluk in het huwelijk. Van oudsher werden bruiden met huwelijksceremonies ook versiert met oranjebloesem. Dit kon in de vorm van een kroon of het werd in de haar verweven. Een echte accessoire dus voor de bruid.

Hoe herken je de oranjebloesem?

De oranjebloesem is een kleine witte bloem met vijf blaadjes en het heeft oranjekleurige meeldraden. De geur van de bloem is erg kenmerkend, doordat het erg fris en zoet is. De meeste mensen vinden de geur van de bloem dan ook heerlijk. Door de heerlijke geur die van de bloesem afkomt, wordt oranjebloesem in heel veel verschillende producten verwerkt. Denk bijvoorbeeld als ingrediënt in parfum, maar ook wordt het toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken. Ook in de beautybranche zien we dat oranjebloesem veel wordt gebruikt als ingrediënt in producten. Denk bijvoorbeeld aan oranjebloesemwater. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is daarmee iets sterker in werking dan rozenwater.

Verzorging / onderhouden

De oranjebloesemplant is zowel wintergroen als winterhard, maar let op: tegen vorst kan ‘ie niet. Hoewel de oranjebloesem winterhard is, raden we je aan om deze op een beschutte plek te zetten in de plant. Let er wel op dat de struik een afstand heeft van 1 tot 1,5 meter met andere planten. In de volle grond kun je de struik met een plantafstand van 1 – 1,5 meter planten. Die ruimte heeft hij ook echt nodig, omdat een oranjebloesem tot anderhalve meter doorsnee kan worden.

Wat betreft de verzorging hebben we ook nog een aantal tips. De oranjebloesem houdt van een  kalkvrije en voedselrijke grond. De grond moet vochtig zijn, maar moet wel water kunnen doorlaten. Probeer de oranjebloesem ongeveer wekelijks water te geven. Is de grond droog? Dan hoeft dit niet altijd een ramp te zijn, maar zorg ervoor dat dit niet te vaak gebeurt. Op deze manier weet je zeker dat je zo lang mogelijk plezier beleeft van de oranjebloesem.

Soorten

De oranjebloesem kent één bekend subsoort: de Mexicaanse oranjebloesem. Deze subsoort kan 1,5 tot 2 meter hoog worden. De Mexicaanse oranjebloesem heeft een donker blad wat lijkt op leer. Het heeft witte bloempjes met goudgele meeldraden. Doordat de Mexicaanse oranjebloesem afkomstig is uit Mexico, is die gewend aan droge periodes. Daarom kan deze subsoort van de oranjebloesem, erg goed tegen droge periodes. Het is dus geen probleem wanneer er een droge zomer plaatsvindt in Nederland.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De oranjebloesem is een populaire tuinplant. We zien deze bloem vaak terugkomen in de vorm van een boom, maar ook zijn er speciale struiken met oranjebloesem. De struiken worden het meest verkocht, omdat je deze het makkelijkste mee kan nemen. Ook kan je deze het makkelijkste toepassen in de tuin.

Bloeitijd / seizoen

De oranjebloesem bloeit in Europa van februari tot juni. Wil je dat de bloemen in overvloed gaan bloeien? Geef de plant dan voordat de bloeiperiode begint wat mest. Zo zorg je ervoor dat je nog veel langer kan genieten van de prachtige bloemetjes en geur van de plant.

Standplaats zon / schaduw

De oranjebloesem houdt de volle zon, maar komt ook prima tot zijn recht in de halfschaduw. Wel raden we je aan om de oranjebloesem op een beschutte plek te zetten in de tuin. Te veel wind en kou is niet goed voor de bloemen.

Snoeien

De oranjebloesem kan heel goed bloeien in de bloeiperiode. Soms zó goed dat het daarom te veel ruimte in beslag neemt in de tuin. Let erop dat er twee momenten zijn in het jaar wanneer je de oranjebloesem kan snoeien. Dit is in de april en in juni. Het snoeien is april is bedoeld om de takken die door de vorst het flink te verduren hebben gehad, af te knippen. Bovendien kan je zo de struik mooi in vorm houden.

In juni is het belangrijk dat je de uitgebloeide delen van de oranjebloesem afknipt. Hierdoor zal de bloesem in de later zomer nog extra bloeien. Zo zorg je er dus voor dat je extra lang kan genieten van de oranjebloesem.

Kies je ervoor om de oranjebloesem een snoeibeurt te geven? Dan raden we je wel aan om de struik wat extra voeding te geven. Zo kan je kiezen voor koemest, siermest of compost en vergeet ook niet om de struik nog een flinke scheut water te geven. Zo weet je zeker dat de struik helemaal herstelt.

Vermeerderen / stekken

Het verstekken van de oranjebloesem plant is heel eenvoudig. Neem in het najaar een stek van de plant door een top van 10 tot 20 cm uit de struik te kippen. Zet deze in een potje met potgrond en houd de stek vochtig en warm. Is de stek gegroeid? Dan raden we je aan om deze te verpotten. Laat de bloesem groeien en zo kan je deze in het voorjaar in de tuin planten.

Drogen

Wil je de oranjebloesem drogen? Dat is mogelijk! Een bekende manier is om de bloem tussen de bladzijden van een boek te leggen. Hierna leg je hier nog wat andere boeken op zodat dit goed stevig is aangedrukt. Laat dit ongeveer 3 weken liggen en hierna heb je prachtige gedroogde oranjebloesem bloemen.

Veelgestelde vragen

Hoe groot kan de oranjebloesem worden?

De oranjebloesemplant kan maar liefst tot twee meter hoog worden. Qua breedte kan de plant wel de anderhalve meter aantikken. Doordat de struik zo groot kan worden, is het een eyecatcher in een tuin. Het neemt veel ruimte in beslag, zodat je meteen al een groot deel van de tuin hebt voorzien van prachtige bloemetjes.

Hoe verzorg je oranjebloesem?

De oranjebloesem is dol op een kalkvrije en voedselrijke grond. De grond moet vochtig zijn, maar moet wel water kunnen doorlaten. Daarom raden we je aan om de bloesem ongeveer wekelijks water te geven. Is de grond droog? Dan hoeft dit niet altijd een ramp te zijn, maar zorg ervoor dat dit niet te vaak gebeurt. Bovendien raden we je aan om de oranjebloesem in de zon of in de halfschaduw te zetten.

Wanneer bloeit de oranjebloesem?

De oranjebloesem bloeit van februari tot juni. Wil je nou nog langer genieten van de oranjebloesem? Dan raden we je aan om de uitgebloeide delen van de oranjebloesem in juni te snoeien. Geef de struik wat mest of compost en een flinke scheut water. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat de oranjebloesem ook in het najaar blijft bloeien.

Hoe stek je de oranjebloesem?

Wil je meer oranjebloesem in jouw tuin? Of wil je iemand anders blij maken met een stekje? Neem in het najaar een stek van de plant door een top van 10 tot 20 cm uit de struik te kippen. Zet de stek in een potje met potgrond en houd de stek vochtig en warm. Zie je dat de stek is gegroeid? Dan is het tijd om deze te verpotten. Laat de bloesem groeien in de pot en plant deze in het voorjaar in de tuin.