Howea Forsteriana | Kentia Palm Verzorging

Er zijn maar weinig planten die zo’n mooie tweede naam hebben als de Kentia Palm. Deze vrolijke kamerplant, die gekenmerkt wordt door de vele bladeren waar het over beschikt, wordt ook wel de Howea Forsteriana genoemd. Het voorvoegsel is niet zomaar gekozen, want de plant kent zijn oorsprong op Lord Howe Island. Dit eiland ligt honderden kilometers uit de kust van Sydney, één van Australiës belangrijkste steden.

De Kentia Palm is onder te brengen in de Arecaceae Familie. Deze naam is niet bijster makkelijk uit te spreken, maar daardoor is deze niet minder mooi. Net zoals de Kentia Palm, heeft ook deze familie de luxe over twee namen te beschikken. Palmea is namelijk de andere naam, die je wellicht al herkend had als de ‘palmenfamilie’. Wil je de Kentia Palm van top tot teen leren kennen, zodat je jouw kennis als ‘planten geek’ verder kunt verbreden? De Regiobloemist behandelt alle tips & tricks, zodat het onderhouden van deze plant straks een eitje wordt voor jou.

Palm bestellen
Howea Forsteriana | Kentia Palm
Howea Forsteriana | Kentia Palm Kenmerken

Kenmerken

Sluit je je ogen en fantaseer je over een regenwoud hier ver vandaan, dan zijn er vast een aantal plantsoorten die je voor je ziet. De Kentia Palm is daar er ongetwijfeld één van zijn. Deze plant heeft een ietwat excentrieke look, omdat de plant allerlei kanten opgroeit. Als je de Kentia Palm aandachtiger aanschouwt, lijkt het net alsof de bladeren gestapeld liggen. De bladeren zijn in het middenstuk vrij breed en hebben een spitsig uiteinde. Tussen de verschillende bladeren zit een subtiele tussenruimte.

Door zijn exotische voorkomen, is de plant een graag geziene gast in kantoorruimtes. Dit komt overigens niet alleen door zijn uiterlijke schoonheid, maar ook door zijn gemakkelijke karakter. De plant vraagt maar weinig aandacht. Daardoor zal hij geen vroege dood sterven als alle collega’s plotseling besluiten om een thuiswerkdagje te houden.

Oorsprong / herkomst

Op een plek hier heel ver vandaan, Oost-Australië om precies te zijn, werd de Kentia Palm voor het eerst gevonden. In dit gedeelte van ‘Down Under’ bevindt zich het wonderschone Lord Howe Island. Dit eiland ligt tussen Australië en Nieuw-Zeeland in en wordt gekenmerkt door azuurblauwe wateren en felgroene bomen. Qua oppervlakte is Lord Howe Island niet eens bijster groot, maar het is groot genoeg om plaats te bieden aan de vrolijke Kentia Palm.

Het land waar de plant voor het eerst in de woonkamer geposteerd werd, was Engeland. Rond 1870 werd de plant vanuit Australië naar Europa vervoerd en al snel groeide de Howea Forsteriana uit tot een geliefd gewas in menig woonkamer in Groot-Brittannië.

Howea Forsteriana | Kentia Palm Standplaats en licht en warmte

Standplaats en licht en warmte

Er zijn maar weinig mensen die het ’s zomers uithouden om uren achter elkaar op een strandbedje te liggen. Maar personen van vlees en bloed zijn niet de enigen die slecht tegen een overschot aan zonlicht kunnen. Ook de Kentia Palm is hier niet echt van gediend. Beperk het directe zonlicht daarom tot 3 uur per dag, om te voorkomen dat de bladeren al te flets worden.

Op Lord Howe Island kan het bijzonder heet worden. Op normale zomerdagen kan het zomaar 20 à 25 graden worden. Daardoor is deze plant gewend aan redelijke temperaturen. Dit betekent echter niet dat je de kachel iedere dag hoeft te laten loeien. Als je ervoor zorgt dat de kamertemperatuur niet onder de 12 graden komt, zit je meestal wel goed. Wil je er zeker van zijn dat de plant gaat groeien in omvang? Stel de verwarming dan in tussen de 15 en 18 graden.

Howea Forsteriana | Kentia Palm Water geven

Water geven

Water geven komt bij het gros van de kamerplanten bijzonder nauw, maar de Kentia Plant stelt minder eisen. Doordat de plant in zijn natuurlijke habitat in een droog gebied leeft, is het gewas eraan gewend om het langere periodes zonder water te stellen. Waak er wel voor dat de potgrond te droog wordt, want dit zal de plant niet overleven.

Word ook niet overenthousiast, want een overschot aan druppels kan de plant evenmin aan. Vind je het lastig om in te schatten welke hoeveelheid water de plant behoeft? Overweeg dan om een watermeter aan te schaffen. Dit is een soort buisje die je in de potgrond plaatst. Zodra de plant toe is aan water, zal de meter tijdig uitslaan. Zo ben je nooit te laat met het geven van water!

Howea Forsteriana | Kentia Palm Verzorging

Verzorging

Bladeren die bruin worden door verkeerde verzorging: het is de nachtmerrie van iedere plantenliefhebber. Toch is het goed mogelijk dat dit op den duur bij je Kentia Palm gaat gebeuren. Maar er geen man overboord, want met een schaartje kun je deze gewoon verwijderen. De plant zal dan uit zichzelf nieuw aanmaken, waardoor het probleem is opgelost. Voor gele bladeren, die ontstaan bij te veel zonlicht, geldt overigens hetzelfde.

Zit de ‘R’ niet meer in de maand? Dat betekent dat het kwik weer begint te stijgen. In deze periode is het raadzaam om de wortelkluit af en toe een ‘bad’ te geven. Dep de kluit vervolgens goed af met een doekje om te voorkomen dat het geheel te nat wordt. Wil je de palm weer laten glinsteren als nooit tevoren? Pak dan er dan een natte vaatdoek bij waarmee je de bladeren onder handen neemt. Een plantenspuit gebruiken kan ook.

Howea Forsteriana | Kentia Palm Voeding

Voeding

Het lievelingskostje van de Kentia Palm is mest. Bij voorkeur krijgt de plant deze toegediend in de lente- en zomermaanden. Dat wil zeggen: tussen april en september. Je kunt er ook voor kiezen om vloeibare plantenvoeding toe te dienen. Kies dan voor palm voeding, want dat is namelijk de beste vloeistof voor deze plant. Het is overigens niet nodig om de plant heel erg te verwennen, want de palm heeft maar weinig extra voedingsstoffen nodig.

Bloeit de plant?

Als je een volledig bloeiende plant zoekt, dan is de Kentia Palm niet de beste optie. De Kentia Palm bloeit alleen maar als hij volledig volgroeid is. Dit stadium zal de Kentia Palm echter niet bereiken als hij bij jou in de woonkamer staat. Wil je de plant toch zien bloeien? Dan ben je genoodzaakt om naar Australië af te reizen.

Verpotten

Heb je een hekel aan het verpotten van planten? Dan zijn de Kentia Palm en jij een ‘match made in heaven’. Het gewas groeit namelijk niet heel erg in omvang, waardoor je de plant maar één keer per 4 of 5 jaar hoeft te vervangen. Gemiddeld genomen is dit dus relatief kort ten opzichte van andere kamerplanten.

Wel is het raadzaam om de potgrond twee à drie keer te vervangen. De voedingsbodem blijft daardoor gezond. Heb je geen zin om je in dit soort bochten te wringen? Verwijder de kluit dan uit de pot, schud ‘m goed uit en plaats de plant dan terug in de pot.

Howea Forsteriana | Kentia Palm Ziektes

Ziektes

De Kentia Palm is relatief ongevoelig voor het krijgen van ziektes. Maar zoals bij zoveel planten het geval is, hangen ziektes vaak samen met een verkeerde behandelingsmethode. Ondanks dat ziektes maar sporadisch voorkomen bij de Kentia Palm, zijn er wel een aantal plagen die de kop op kunnen steken bij het gewas. Spint behoort tot één van die ziektes. Deze ziekte is eenvoudig te voorkomen, door de luchtvochtigheid goed in de gaten te blijven houden.

Is de plant giftig?

Eigenaren van planten denken vaak pas aan hun huisdieren en kinderen nadat ze een gewas hebben aangeschaft. Sommige planten scheiden namelijk sap uit, die schade kan toebrengen aan de gezondheid. Realiseer je je dit wat aan de late kant bij de Kentia Palm, dan is dit niet erg. Deze plant is namelijk totaal niet giftig voor mens en dier. Een behoorlijke geruststelling dus!

Ongedierte

Het feit dat ongedierte een zeldzaamheid is bij de Kentia Palm, betekent niet dat het nooit voorkomt. De wolluis wil nog weleens brutaal zijn door de palm als thuis te zien. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, kun je wat voorzorgsmaatregelen treffen. Behandel de palm regelmatig door de plant te besproeien en houd de bladeren stofvrij. Dit scheelt al een slok op een borrel.

Howea Forsteriana | Kentia Palm Subsoorten

Subsoorten van de Kentia Palm

Zoals we eerder al vermeldden, is de Kentia Palm onderdeel van de palmfamilie. Deze familie is dusdanig groot, dat het geen doen is om alle soorten te benoemen. Daarom zullen we het beperken tot een selectie. De Arecapalm heeft qua uiterlijk wel wat weg van een Kentia Palm, terwijl de Sagopalm er weer wat exotischer uitziet. De Waaierpalm is eveneens een subsoort van de Kentia Palm.

Veelgestelde vragen

Kun je een Kentiapalm ook vermeerderen?

Het vermeerderen van de Kentiapalm is wel mogelijk, maar is niet aan te raden als je hier onervaren in bent. Je kunt dit namelijk alleen doen door het uit het zaad te kweken en dat is niet eenvoudig.

Is de Kentiapalm luchtzuiverend?

Ja, de Kentiapalm is luchtzuiverend. De plant slaat veel zuurstof op in de bladeren. Dit zorgt ervoor dat je meer zuurstof tot je beschikking hebt in de woonkamer.

Hoe hoog kan de Kentiapalm worden?

In sommige gevallen kan de Kentiapalm wel 2,50 meter hoog worden. Iets om rekening mee te houden als je over een laag plafond beschikt!