Hoe verzorg je een orchidee? U leest het hier

Ongetwijfeld is de orchidee één van de meest bekende kamerplanten ter wereld. Maar helaas overleven ze het vaak niet door dat men niet precies weet hoe ze verzorgd moeten worden. Ze zijn ok wel erg bewerkelijk. In principe komt de zorg er op neer dat de natuurlijke omstandigheden van de plant zo goed mogelijk nagebootst moeten worden. De orchidee komt van iedere werelddeel, met uitzondering van Antarctica, dus er is een heel scala aan omstandigheden om te reproduceren!

pink orchid

Verschillende orchideeën hebben behoefte aan een brede variëteit aan licht, water, luchtvochtigheid, temperatuur en andere factoren. Dus het is absoluut nodig om te bepalen welk soort orchidee je hebt en waar ze vandaan komt. Laten we het eerst hebben over de basisverzorging. De meeste tropische orchideeën zijn epifyten, dat betekent dat ze op de schors van andere bomen of planten leven. Sommige zijn lithofyten, dat betekent dat ze op rotsen groeien en een paar zijn aards en groeien dus gewoon op de grond in de bladeren van de jungle. Vandaar ok dat verreweg de meeste orchideeën het niet op prijs stellen om in potgrond gezet te worden.

De orchidee houdt er van als de temperatuur ’s nacht een graad of 8 is, maar de dagtemperatuur schommelt behoorlijk. Als de plant oorspronkelijk bijvoorbeeld uit de Andes komt stellen ze meer prijs op een lagere temperatuur dan een plant die uit Azië komt. Weer een goede reden om eerst vast te stellen waar de oorsprong van je plant is. Komt de plant uit een warme locatie, dan wil ze overdag een temperatuur van 25-29 graden. Komt ze uit een gemiddeld klimaat, dan 21-25 graden en komt ze uit een koud klimaat, dan zeker niet warmer dan 21 graden.

In ons klimaat betekent dat dus, dat orchideeën alleen gedijen op een zonnige plek op de vesnsterbank of in een kas. Epiftische orchideeën lopen, gezien het feit dat ze niet in aarde staan, het risico om uit te drogen. Daarom zie je ook die vreemde uitstulpsels bij de plant, daar slaan ze water op. Ze hebben ook een grote voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid van zeker 50%. En als het planten zijn uit de Tropen, dan zelfs boven de 90%! Geen wonder dat het lastig is om die omstandigheden na te bootsen in ons kikkerlandje.

Wat je kunt doen is de plant dagelijks bevochtigen met een plantenspuit. Of je kunt een een schaal vullen met wat hydrokorrels, deze vullen met wat water, wel er voor zorgen dat de plant niet zelf in het water staat. Het water dat verdampt verhoogt de luchtvochtigheid.

Afhankelijk van de herkomst, hebben de meeste planten een voorkeur voor bewatering als ze op randje van uitdrogen staan. Als een regel komen orchideeën met grote nepstengels of verdikt blad uit een warme, droge omgeving en moet je ze volledig laten uitdrogen voordat je ze water geeft. De meeste planten gaan dood ten gevolge van overbewatering. Als de wortels te nat zijn,kunnen ze geen zuurstof meer opnemen en zorgt voor verrotting. Zelfs deskundige kwekers maken deze fout nog wel eens, dat geeft wel aan hou nauw het luistert. Dus zet nooit je plant IN het water.

Hoe geef je orchidee precies water? Zet de plant in de gootsteen en laat het water door de pot stromen. Als het ophoudt met stromen, dan is het klaar. Dit is ook de manier hoe je de plant eventueel extra voeding toedient.

Sommige orchideeën hebben behoefte aan een ‘droog’ seizoen. Meestal net na het water geven. Je merkt vanzelf wanneer dit gebeurt. De plant verliest al zijn bladeren en het je mag ze dan geen water meer geven totdat de plant weer begint te groeien. Houdt de bloemen wel bij, snij de dode bloemen weg met een scherp mes. Dit bevordert de gezondheid van iedere plant

Epifitische orchideeën in het wild, groeien vaak boven op andere planten om zo het meeste licht te krijgen. Vandaar dat ze in huis ook houden van veel meer licht dan de meeste andere kamerplanten. Maar direct zonlicht is weer niet goed voor ze.

Orchideeën met dikke verticale bladeren hebben een voorkeur voor veel licht, terwijl de planten met dunne horizontale bladeren het liefst schemer hebben. Over het algemeen geldt dat je ze zo veel mogelijk licht geeft, zonder te verbranden. Als er te veel licht is, zullen de bladeren een rode gloed krijgen, bij laag licht wordt het blad groener.

Al met al een zeer bewerkelijke plant, maar zeker de moeite waard.U kunt hier ook orchideeën kopen en laten bezorgen.